Literatura

Knjiga kolumni objavljena u izdanju Portala Analitika

Isječak iz smutnog vremena: Pred čitaocima „Iskre slobode“ Aleka Barovića

Tekstovi koje sam odabrao za ovu knjigu, iako pisani kao kritika jednog devijantnog i nesretnog vremena, mogu poslužiti i kao pouka Crnogorcima za neka druga doba. Nadam se da se ono što proživljavamo nikada neće ponoviti, ali budimo vazda spremni. Mi smo vječita meta”, poručuje autor 

Isječak iz smutnog vremena: Pred čitaocima „Iskre slobode“ Aleka Barovića Foto: PA
Autor
RMAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga „Iskre slobode“ politikologa Aleka Barovića objavljena je u izdanju Portal Pressa (Portal Analitika). Djelo obuhvata izbor njegovih kolumni objavljenih na našem portalu od 2021. do kraja 2023, odnosno sedamdesetak najzapaženijih koje najbolje oslikavaju političku situaciju u Crnoj Gori u tom periodu. 

Recenzenti izdanja su dekan FCJK, doc. dr Aleksandar Radoman i izvršna direktorica Portal Pressa Tinka Đuranović. 

Hrabri stavovi u tmurnim vremenima

Prema riječima Đuranović, kolumne objedinjene u ovoj knjizi svjedoče o autorovim hrabrim stavovima u tmurnim vremenima za crnogorsku državu. 

“Njegov specifičan način izražavanja, najbliži živom govoru, sa rečenicama koje bi slično izgovorio i u razgovoru, sa dovoljno arhaističkih konstrukcija upotrijebljenih prijemčivo, daju posebnu slikovitost tezama koje plasira”, zabilježila je Đuranović.

Podsjeća da je prva kolumna „Ko mi pobi đedove, doktore“ otvorila stazu novog izražavanja mladog politikologa koji se, kako dodaje, rame uz rame postavio uz iskusne komentatore političke scene, dok završna u knjizi govori na sličan način o istorijskim paralelama tumaranja crnogorskog društva. 

Djelo obuhvata izbor kolumni objavljenih na našem portalu od 2021. do kraja 2023

“Zrelost i neustrašivost su izvirale iz prve, a stamenost i hrabrost, te snaga formulacija iz potonje u ovoj knjizi - „Fatićevci“, napominje Đuranović. 

Ovom knjigom, kako najavljuje, Barović zaokružuje jedan ciklus, isječak iz smutnog vremena, najavljujući nove izazove za kolumne koje će ostaviti pečat i biti neki novi međaši.

Doprinos buđenju crnogorske svijesti

Autor knjige podsjetio je kako je davno rečeno da ostaje samo ono što je zapisano, te da u svijetu informacionih tehnologija ova izreka ima komplikovano značenje. 

“Jednostavno, koliko gođ da se truda ulaže u održavanje servera, za treptaj oka može zauvijek biti izbrisano sve ono što se godinama i decenijama pisalo i akumuliralo. Ta činjenica je i jedan od osnovnih razloga zašto sam odlučio da svoje najzapaženije tekstove objavljene na Portalu Analitika sročim u knjigu. Da budu sačuvani, kako u bibliotekama, tako i u kućama iskrenih Crnogoraca koji su sa mnom podijelili period kojim se ova knjiga bavi”, napomenuo je Barović.

Ističe da je nakon zvaničnog stupanja na vlast kleronacionalističkih snaga krajem 2020. godine, vidio da jedino gore od te pošasti može biti ako Crnogorci zaćute i potonu u defetizam. 

Ovom knjigom Barović zaokružuje jedan ciklus najavljujući nove izazove za kolumne

“Smatrao sam da je na svaki mogući način potrebno održati moral i u ljudima probuditi volju za borbom protiv novonastale situacije. Srećom to se i desilo. Crnogorci nikad nisu prihvatili situaciju u kojoj se i danas nalazimo. Odlučio sam da đdoprinos dam na način koji najbolje umijem – pisanjem. Tek nakon što sam počeo da pišem shvatio sam značenje izreke da „jezik bolje siječe nego sablja“. To se svakako viđelo u prijetnjama „vješanjem“ koje sam dobijao, brojnim uvredama, psovkama i kletvama. Naravno, i crtanjem meta kolegama sa Portala Analitika i meni od strane predsjednika Vlade sa skupštinske govornice”, podsjeća Barović.

Zapaža i da su mu u mnogim situacijama bili teži oni za koje je, kaže, smatrao da su mu saborci, nego oni koje držimo za neprijatelje. 

“Crnogorska pizma je najveća pošast i prokletstvo našega naroda. Bila je kroz vjekove, a ostala i danas. Tekstovi koje sam odabrao za ovu knjigu su po mom mišljenju univerzalni. Iako pisani kao kritika jednog devijantnog i nesretnog vremena, mogu poslužiti i kao pouka Crnogorcima za neka druga doba. Naravno, nadam se da se ono što proživljavamo nikada neće ponoviti, ali opet, budimo vazda spremni. Mi smo vječita meta”, poručuje on.

Knjigu koju, pod logom Portala Analitike, iznosi pred čitalačku publiku, Barović vidi i kao mali doprinos buđenju crnogorske svijesti i crnogorskom nacionalnom programu.

Portal Analitika