Zdravlje
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Zdravlje /
  • IJZ: U Crnoj Gori 586 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, roditelji koji su odlagali vakcinaciju djece da što prije nadoknade propuštene doze

Od početka decembra zbog pertusisa hospitalizovane 34 osobe

IJZ: U Crnoj Gori 586 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, roditelji koji su odlagali vakcinaciju djece da što prije nadoknade propuštene doze

Posebno apeluju na osjetljive grupe da budu dodatno pažljivi i da osim vakcinacije primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za obolijevanje od velikog kašlja i gripa - čija je aktivnost posebno izražena od početka godine

IJZ: U Crnoj Gori 586 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, roditelji koji su odlagali vakcinaciju djece da što prije nadoknade propuštene doze Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

“Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su morbilli”, poručili su iz IJZ.

Pravovremena vakcinacija je, kako ističu, veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica.

“Ističemo da je pertusis (veliki kašalj) oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, navode iz IJZ.

Posebno apeluju na osjetljive grupe da budu dodatno pažljivi i da osim vakcinacije primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za obolijevanje od velikog kašlja i gripa - čija je aktivnost posebno izražena od početka godine. 

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, kako navode, od početka novembra 2023. zaključno sa 11. februarom 2024, registrovao 586 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja). 

Kod 501 osobe je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 85 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Među registrovanim slučajevima (586), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (232), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (90), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (84), 16-20 godina (78), 1-5 godina (62), ispod 1 godine (15), preko 65 godina (14) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (11).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (437) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (25), Baru (21), Budvi (11), Cetinju (10), Nikšiću (9), Bijelom Polju (8), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima. Do 11.02.2024. du su od strane nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Nikšiću i Tivtu.

"Od 586 registrovanih slučajeva, kod 553 (odnosno preko 90%) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Značaj vakcinacije je da pravovremenom primjenom potrebnog broja doza zaštitimo djecu uzrasta ispod pet godina, prije svega odojčad (uzrast ispod jedne godine), kod kojih je rizik od teških formi bolesti najveći", navode iz IJZ.

Prema informacijama dostupnim Institutu od početka decembra u Crnoj Gori su zbog pertusisa ukupno bile hospitalizovane 34 osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

"Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Povremeno će biti organizovana vakcinacija u dodatnim terminima za sve koji kasne sa vakcinacijom ili nemaju izabranog doktora. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja, je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)", saopštili su iz IJZ.

Portal Analitika