Zdravlje

IJZ: Program vakcinacije protiv HPV virusa unaprijeđen, vakcinacija omogućena djevojčicama i dječacima u više uzrasnih grupa

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su da je program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori unaprijeđen, tako da je sada vakcinacija omogućena djevojčicama i dječacima u više uzrasnih grupa.

Ilustracija Foto: Pixabay.com
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa smanjenjuje se rizik obolijevanja od nekoliko vrsta raka koji su u većoj ili manjoj mjeri povezani sa HPV infekcijama: rak grlića materice, rak anusa, rak vagine, rak vulve, rak usne duplje i ždrijela i rak penisa. Pored prevencije navedenih malignih oboljenja vakcinacija značajno smanjuje rizik od genitalnih bradavica (kondiloma)", navode iz IJZ. 

Vakcinacija djevojčica, dodaju iz IJZ, predstavlja prioritet jer je primarni cilj smanjenje obolijevanja i umiranja od raka grlića materice, ali je vakcinacija dječaka značajna jer smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrijela, raka anusa, raka penisa i genitalnih bradavica.

"Takođe, vakcinacijom djevojčica i dječaka utičemo na smanjenje prenosa visoko rizičnih tipova HPV. S obzirom da HPV ne bira pol, uvođenjem vakcinacije za dječake želimo i da pošaljemo poruku jednake brige o zdravlju svih članova našeg društva, jer je HPV vakcina ključno sredstvo za sprječavanje širenja HPV infekcija", navode u saopštenju. 

Vakcinacija u Crnoj Gori se od 08. februara 2024. godine sprovodi kod:

- djevojčica i dječaka od navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole. Imunizacija se sprovodi i kod djevojčica i dječaka uzrasta od 10 do 14 godina života, ukoliko nijesu imunizovani u uzrastu od devet godina, tako da se cijela uzrasna grupa od devet do 14 godina smatra primarnom ciljnom grupom za vakcinaciju;

- pored vakcinacije u primarnoj ciljnoj grupi, vakcinacija će se sprovoditi i kod osoba oba pola uzrasta od 15 do 18 godina života, kako bi narednih godina postigli veći broj vakcinisanih osoba starosti devet do 26 godina.

"Vakcinacija je novim preporukama omogućena i za osobe oba pola u uzrastu od 19 do 26 godina života, s tim što se ona prvenstveno preporučuje osobama koje do tada nijesu stupile u seksualne odnose i sprovodiće se povremeno u zavisnosti od pokrivenosti vakcinacijom uzrasnih grupa od devet do 18 godina. IJZCG i domovi zdravlja će povremeno ogranizovati kampanje vakcinacije i u ovom uzrastu o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost, dok će fokus biti na vakcinaciji mlađih uzrasnih grupa (od devet do 14 i od 15 do 18 godina)", navode iz IJZ- 

Vakcinacija u Crnoj Gori se, dodaju, sprovodi jednom dozom devetovalentne vakcine (HPV9) u uzrasnim grupama od 9 do 20 godina, i sa dvije doze u uzrasnoj grupi od navršenih 21 do 26 godina u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG), osim kod imunokompromitovanih osoba uzrasta devet godina i starijih koja će se vakcinisati sa najmanje dvije doze u minimalnom razmaku od šest mjeseci.

"Imunizaciju osoba uzrasta od devet do 18 godina sprovode timovi izabranih doktora za djecu, a za osobe uzrasta od 19 do 26 godina epidemiološki timovi u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravlje Crne Gore", navode u saopštenju. 

Kako se, pojašnjavaju, radi o vakcini koja nije obavezna, tj. ne postoje kaznene mjere u slučaju da neko odbije ovu vrstu zaštite, teško je napraviti preciznu procjenu potreba za vakcinama.

"Zbog toga će se nabavka i distribucija vakcina vršiti sukcesivno, što može dovesti do toga da u kraćim periodima bude manje vakcina na raspolaganju za starije uzrasne grupe", saopštili su iz IJZ. 

Vakcinacija će, poručuju, stalno biti obezbijeđena za uzrasnu grupu od devet do 14 godina, a vakcinacija starijih uzrasta je nižeg prioriteta i sprovodiće se povremeno u skladu sa mogućnostima i dostupnošću vakcina

"Značajno je da naglasimo da je vakcina protiv HPV-a vakcina protiv raka, da dostupnost i pristupačnost ove mjere prevencije u velikoj mjeri zavisi od interesovanja. Zbog toga pozivamo sve da nam pomognu u informisanju o značaju vakcinacije HPV vakcinom u borbi protiv raka. Želimo da se protiv malignih oboljenja borimo zajedno i da program HPV vakcinacije u Crnoj Gori bude pozitivan primjer zajedničkog rada na poboljšanju zdravlja", zaključuju iz IJZ. 

Portal Analitika