Poljoprivreda

Hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede: Sjutra akcija spašavanja mečića

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sazvalo je hitan sistanak povodom aktuelnog problema krivolova, a s posebnim osvrtom na ubistvo mečke u Beranama, te najavilo akciju spašavanja mečića sjutra u tom gradu.

Hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede: Sjutra akcija spašavanja mečića Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Nije poznato šta se desilo sa mladuncima. Juče je ubijena i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore - podsjetili su iz Ministarstva.

Sa nevladinim organizacijama i drugim zainteresovanim stranama konstatovano je, kako je navedeno u saopštenju, da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

- Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Akcija će biti sprovedena sjutra, kada će ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere sa ciljem pronalaženja i zaštite mladunaca koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini - najavljeno je u saopštenju.

Ministarstvo će, kako je napisano, tražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

Dogovoreno je i da se krene sa sistematskim rješavanjem problema sa ciljem nalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

- U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova radićemo na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi - navedeno je u saopštenju.

Svaki vid krivolova će, kako je naglasio Stijović, biti procesuiran.

- Preispitaće se lovačke nadoknade, korišćenje lovačkog oružja, kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namjene i drugo - precizirano je u saopštenju.

Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu.

Portal Analitika