Svijet

Francuska prodaje istorijska zdanja da popuni budžet

Izvor

Od 1.700 objekata vlada Nikole Sarkozija ocekuje da će prihodovati nekoliko milijardi eura, kojima će se pokrivati budžetski deficit, prenosi B92.

Na prodaju će biti nekoliko stotina objekata u veoma zapuštenom stanju, jer država nema sredstava za njihovo održavanje. Na listi su i veoma skupe nekretnine, kao što je hotel "De Seignelay" u centru Pariza i raskošni ljetnjikovac na obali Ženevskoj jezera.

Ministar finansija Fransoa Baran nije želeo da otkriva procenjenu vrednost nekretnine, ali britanski "Times" podsjeća da je od 2005. godine država prodala nekoliko stotina objekata i zaradila tri milijarde eura. Ostvarena sredstva su tada završila u budžetima ministarstava i institucija u čijoj su nadležnosti bili objekti.

Nova rasprodaja će biti mnogo veća, a novac će se usmjeriti u federalni budžet.

Za učešće na licitaciji pozvani su kako lokalni tako i strani kupci. Jedini uslov za potencijalne kupce je kontrola legalnosti sredstava investitora. Na taj način francuski službenici žele da izbjegnu ponavljanje skandala, koje su izazvali afrički diktatori kupovinom nekoliko zamkova u Francuskoj.

Francusko ministarstvo finansija će, pored toga, provjeriti i ciljeve kupovine nekih objekata, poučeno iskustvom prethodne prodaje istorijskog zdanja Nacionalne kovačnice novca i jedne banke, po nižoj cijeni. Investitor je, oborivši cijenu, poslije izvjesnog vremena prodao nekretnine za znatno veću sumu.

Ideju privatizacije spomenika arhitekture podržali su i francuski istoričari, u nadi da će kupci imati dovoljno sredstava za restauraciju, koju država ne može da priušti.

 

Portal Analitika