Zanimljivosti

"Lokalitet je uništen"

Francuska: Da bi otvorili prodavnicu uništili 40 kamenih ploča starih 7.000 godina

Oko 40 uspravnih kamenih ploča za koje se smatra da su ih podigli praistorijski ljudi prije 7.000 godina uništeno je u sjeverozapadnoj Francuskoj, u Karnaku, kako bi se napravilo mjesta za prodavnicu "uradi sam“, otkrio je lokalni arheolog.

Francuska: Da bi otvorili prodavnicu uništili 40 kamenih ploča starih 7.000 godina Foto: Damine Meyer/AFP
Portal AnalitikaIzvor

Kamenje u Karnaku bilo je visoko između 50-100 centimetara i nalazilo se blizu glavnih visoko zaštićenih područja jedne od najvećih i najmisterioznijih evropskih praistorijskih turističkih atrakcija.

"Lokalitet je uništen", rekao je lokalni arheolog Kristijan Obelc za AFP u srijedu, nakon što je otkrio čišćenje zemlje u novinama Ouest-France.

On vjeruje da je 39 stojećih kamenova, poznatih kao menhiri, izgubljeno, procjenjujući njihovu starost na oko 7.000 godina na osnovu karbonskog datiranja sprovedenog na kamenju u blizini 2010. godine.

Zemljište je dobilo građevinsku dozvolu od ured lokalnog gradonačelnika u augustu prošle godine, a lanac prodavnica “Mr. Bricolage” trenutno tamo gradi novu trgovinu.

Gradonačelnik Olivije Lepik rekao je za AFP da je "slijedio zakon" i ukazao na "nisku arheološku vrijednost" predmeta pronađenih tokom provjera prije početka procesa izgradnje.

Zemljište se ne nalazi u zaštićenom području i bilo je namijenjeno za komercijalnu upotrebu, dodao je.

No, lokalni arheolog Obelc vjeruje da vlasti nisu uspjele pravilno istražiti.

"Nisu provedena arheološka iskopavanje da bi se znalo jesu li kamenje bili menhiri ili ne", rekao je.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
09.06.2023. 15:54

AOOOOOOOOOOO NAPRAVIT CE NOVE I TO OD ARMIRANOGA BETONA!CEMU FRKA

3
0
E Emina_J
09.06.2023. 15:40

" Francuska: Da bi otvorili prodavnicu uništili 40 kamenih ploča starih 7.000 godina " Strasno ... a , mi mislimo samo kod nas se unistava Kultura i Istorija ...Sprijecite propadanje Francuske ...Istorija , Kultura , Sansone , gusenje Sloboda ... Jer , ako se pogledaju , kulturni , naucni , istracivacki radovi pojedinaca to je ta Prava prica ...!!! ...da pohvalim jos jednom odluke " privatnih carter " zagađivaca ...!!!

3
0
s slobodanpad_neregistrovani
09.06.2023. 14:25

I francuzi imaju izroda, što niko bolje na svijet od nas nezna.

8
0
l ludzbunjennormalan_neregistrovani
09.06.2023. 13:58

Mora da im je Pavle Pejovic,naš "cuveni" vajar,pomagao oko uništavanja ovih kamenih ploča.

6
0