Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • FCJK i PEN centar: Hajdarević će ostati upamćen i kao veliki pregalac na afirmaciji savremene crnogorske književnosti

Oprostili se od istaknutog bosanskohercegovačkog književnika

FCJK i PEN centar: Hajdarević će ostati upamćen i kao veliki pregalac na afirmaciji savremene crnogorske književnosti

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar zatečeni su viješću o iznenadnoj smrti bosanskohercegovačkoga književnika Hadžema Hajdarevića. 

FCJK i PEN centar: Hajdarević će ostati upamćen i kao veliki pregalac na afirmaciji savremene crnogorske književnosti Foto: FENA
Portal AnalitikaIzvor

„Kulturnu i naučnu scenu ne samo Bosne i Hercegovine nego regiona u cjelini zadesio je gubitak ovoga plemenitog čovjeka, književnika i leksikografa. Doprinos intelektualca Hadžema Hajdarevića pamti se i po angažovanju na pitanjima odbrane ljudskih i civilizacijskih vrijednosti“, navode u saopštenju.

Objavio je, podsjećaju, petnaestak knjiga poezije, nekoliko knjiga proze i eseja, a vrlo je zapažen njegov prevodilački rad. Na "Rječniku bosanskog jezika" (2007) radio je kao jedan od autora, bio je i koautor "Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike" (2013).

Kako dodaju, dugogodišnji je saradnik crnogorskoga časopisa "Ars", u kojemu je objavljivao priče i pjesme, a u Crnoj Gori publikovane su mu knjige "Uspravna voda" (OKF, 2009) i "Drukčije obale" (OKF, 2023).

Radio je u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu i bio predśednik Društva književnika Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na nekoliko naučnih skupova i okruglih stolova u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

„Hadžem Hajdarević ostaće upamćen i kao veliki pregalac na afirmaciji savremene crnogorske književnosti kroz bosanskohercegovačke časopise i književne manifestacije“, poručili su.

 

Preminuo bosanskohercegovački književnik i lingvista Hadžem Hajdarević
0
Preminuo bosanskohercegovački književnik i lingvista Hadžem…
04.12.2023 12:12

 

Portal Analitika