Sci/Tech

Pravila i zabrane

Facebook ostaje prijetnja demokratiji

Odupiranjem naporima za regulaciju i zaštitom desničarskog ekstremizma gigant društvenih medija daje lažne ustupke koji samo povećavaju njegovu moć, ocjenjuje za The Nation Džit Hir.

Facebook ostaje prijetnja demokratiji Foto: Foto: Pixabay
Prevod Portal Analitika
Prevod Portal AnalitikaAutor
The NationIzvor

Trampovo predsjedavanje ostaće upamćeno kao doba kada je apsurd stvarnosti nadmašio satiru. Čak otkako je Tramp izašao iz Bijele kuće, teško je da bilo koja karikatura bude podjednako groteskna kao ono što se zapravo događa. U ponedjeljak je započeo jedan od tipičnih pokušaja The Oniona da parodira dnevne vijesti, „u nastojanju da umanji preveliki uticaj organizacije, Facebook je u ponedjeljak najavio da će sprovesti nove korake kako bi osigurao raspad američke vlade prije nego što postane premoćna“.

Ali ispostavilo se da je satira koju objavljuje The Onion blijeda kopija stvarnih nedjeljnih vijesti, sa novim dokazima Facebookove promocije desničarskih fanatika u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući neke koji su pomagali u izbijanju pobune 6. januara na Kapitolu. Jednako uznemirujuća bila je i vijest da je australijska vlada odustala od sopstvenog pokušaja regulacije Facebooka nakon što je gigant društvenih mreža dosegao to da izuzme vijesti iz australijskih izvora iz svojih fidova.

Sprečavanje laži

U nedjelju je BuzzFeed News izvijestio da je 2019. godine izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg lično intervenisao da spriječi pokušaj da se u potpunosti isključi Aleks Džons, zloglasni dojavljivač laži o masakru u osnovnoj školi Sandi Huk i promoteru teorija zavere u QAnon stilu.

Desnica je izvojevala veliku pobjedu u svojoj kampanji da zaplaši Facebook. Da bi smirio svoje desničarske kritičare, Zakerberg je uzdigao neke istaknute konzervativce na pozicije moći, posebno Džoela Kaplana, potpredsjednika globalne javne politike

Interna istraga koju je sproveo Facebook pokazala je da su Džons i njegov program Infowars podsticali mržnju prema muslimanima i transrodnim ljudima. Ove objave su označili Facebookovi analitičari unutrašnjeg integriteta čiji je zadatak nadgledanje govora mržnje.

Ali, kako izvještava BuzzFeed, „Zakerberg osnivača Infowarsa nije smatrao figurom mržnje, prema riječima osobe koja je upoznata sa odlukom, pa je nadvladao sopstvene interne stručnjake i otvorio zjapeću rupu: Facebook će trajno zabraniti Džonsa i njegovu kompaniju, ali neće dotaći objave pune hvale i podrške drugih korisnika Facebooka upućene na njihov račun. To je značilo da su Džonsove legije sljedbenika mogle da nastave da šire svoje laži preko najveće svjetske društvene mreže“.

Džons i Infowars bili su glavni distributeri ideja koje su animirale neuspjelu pobunu 6. januara. Ministarstvo pravde i FBI sada istražuju Džonsovu moguću povezanost sa neredima u Kapitolu.

Štit za desničare

Zaposleni u Facebooku rekao je BuzzFeedu da je Zakerbergova intervencija poslužila kao štit za desničarske milicije koje su se organizovale uoči napada na Kapitol.

„Trebalo je da timovi pregledaju 'Čuvare zakletve' i 'Troprocentaše', a u osnovi ovi ljudi to nijesu smjeli“, rekao je zaposleni.

Zakerberg je navodno motivisan njegovom željom da zadrži milost političke desnice, koja je preplašila multimilijardera lažnim prigovorima na pristrasnost. Ove žalbe predstavljaju transparentan napor u radu na prosuđivanju.

Desnica je izvojevala veliku pobjedu u svojoj kampanji da zaplaši Facebook. Da bi smirio svoje desničarske kritičare, Zakerberg je uzdigao neke istaknute konzervativce na pozicije moći, posebno Džoela Kaplana, potpredsjednika globalne javne politike. Kaplan je dugogodišnji republikanski funkcioner, koji je učestvovao u zloglasnoj pobuni „Brooks Brothers“ kako bi zaustavio prebrojavanje glasova na Floridi tokom izbora 2000. godine, a kasnije je služio kao zamjenik šefa kabineta Džordža V. Buša.

Prema BuzzFeedu, u decembru je istraživač integriteta na Facebooku „detaljno objasnio kako su desničarske stranice, uključujući one za Breitbart i Fox News, postale centar rasprave ispunjene prijetnjama smrću i govorom mržnje, što predstavlja očigledno kršenje Facebook politike. Postavili su pitanje zašto je kompanija nastavila da radi sa takvim objavama u zvaničnim kapacitetima“.

Kršenje sopstvene politike

Odluka Facebooka da krši sopstvene politike kako bi se prepustio desničarskom govoru mržnje postaje još više zabrinjavajuća kada uzmemo u obzir koliko je tehnološki gigant otporan na bilo kakve vladine propise. Australijska vlada otkrila je koliko je Facebook nepokoran kad je predložila zakon koji će zahtijevati da Facebook i druge društvene mreže dijele profit sa novinskim organizacijama koje obezbjeđuju sadržaj za svoje web lokacije.

Facebook je odgovorio, kako izvještava New York Times, „onemogućavanjem dijeljenja vijesti u zemlji, uzrokujući poremećaje i konfuziju za milione Australijanaca“.

Pišući za New Republic, Jakob Silvermen uporedio je Facebook sa mafijom, rekavši da se tehnološka kompanija „ponaša osvetoljubivo prema čitavoj populaciji zbog predloženog zakona koji još nije ni donešen“ i opisujući svoju akciju kao „jednostrani akt o informisanju koji se odnosio na 11 miliona korisnika Facebooka, što je imalo odjeka i daleko izvan novinarstva (zdravstvenim ustanovama i hitnim službama su blokirane stranice).“

U ponedjeljak je Facebook okončao kaznu i postigao kompromis sa australijskom vladom kojim je kompanija za društvene medije dobrovoljno zaključila dogovor sa izdavačima o dijeljenju dobiti. Zapravo, Facebook obećava samoregulaciju kako bi spriječio uplitanje vlade. Kao što Silvermen primjećuje, „tom Facebooku će sada biti omogućeno da bira koje objavljivače smatra da su loši za novinske organizacije, velike i (posebno) male, koje mogu kritički izvještavati o kompaniji“.

Već smo vidjeli šta Facebook radi uz pomoć ogromne snage koju ima. Promoviše ideje za koje misli da služe njegovom interesu, uključujući ekstremističke desničarske ideje koje dovode do nasilja. Australija je izgubila veliku bitku sa Facebookom. Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje, napori za regulisanje Facebooka tek počinju. Zbog demokratije te bitke moraju biti dobijene.


Portal Analitika