Zanimljivosti

Evo šta je Seat osvježio na Leonu

Restilizacijom Leona, Seat je potvrdio da ipak ostaje u igri. Predstavljeno je nekoliko unapređenja, od kojih se najznačajnije odnose na nove pogone i interfejs multimedijalnog sistema.

Evo šta je Seat osvježio na Leonu Foto: Seat
Portal AnalitikaIzvor

Kompaktni španski hečbek zadržava konvencionalne motore u svojoj ponudi, uključujući dizel motor.

Na raspolaganju je sedam pogonskih opcija u rasponu od 115 KS do 204 KS.

Bazični model pogoni 1.5 TSI motor koji je izbacio 1.0 trocilindarski motor. Proizvodi 115 KS (+5 KS), dok obrtni moment iznosi 220 Nm (+20 Nm). Motor je uparen sa šestotepenim manuelnim mjenjačem.

Seat Leon je dostupan i sa dvije "lake" hibridne verzije sa tehnologijom 48V (eTSI). U pitanju su 1.5-litarski benzinci sa 115 KS i 150 KS, isključivo u kombinaciji sa sedmostepenim DSG mjenjačem.

U ponudi je i nova generacija eHybrid motora (plug-in hibrid) sa 204 KS i 350 Nm. Hibridni pogonski sistem se sastoji od 1.5 TSI (150 KS) benzinca, elektromotora snage 115 KS i litijum-jonske baterije kapaciteta 19,7 kWh.

Seat navodi da je maksimalni čisto električni domet ovog vozila 100 km, kao i da baterija može da se puni snagom do 50 kW, piše B92. 

Najveća novost u putničkoj kabini je digitalizacija sa novim i poboljšanim interfejsom multimedijalnog sistema. Digitalna instrument tabla sada ima veći standardni ekran od 10,4 inča, dok je dostupan i opcioni 12,9 inčni ekran infotejnmenta, oba sa retro osvjetljenim klizačem, kao na osvježenom Golfu.

Na kraju, tu je i bežični sistem od 15 vata za punjenje smartfona sa funkcijom hlađenja.

Što se tiče kozmetičkih promjena na spoljašnjosti, primijetni su opcioni matrix LED farovi, koji su prvi put dostupni u ovom modelu. Restilizovani Seat Leon kreće u proizvodnju do kraja mjeseca. Cijene će biti objavljene naknadno.

Portal Analitika