Kultura

Nakon neuspjeha Budve

Evo kad bi Crna Gora opet mogla imati kandidata za Evropsku prijestonicu kulture

Nakon neuspjeha kandidature Budve, mogućnost da neki crnogorski grad prvi put stekne status Evropske prijestonice kulture otvoriće se tek 2030. godine.

Evo kad bi Crna Gora opet mogla imati kandidata za Evropsku prijestonicu kulture Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Budva je aplicirala za EPK 2028. godine, no taj je status na kraju pripao Skoplju.

Mogućnost da gradovi iz država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU dobiju pomenuti status postoji od 2010. godine. Od tada, svake godine dva ili tri evropska grada postaju prijestonice kulture, što – naročito u slučaju država koje nijesu članice EU – donosi velike benefite, naročito u pogledu promocije i prezentacije širem tržištu.

No, kako 2028. Budva neće biti EPK, a poznato je da će 2029. to biti gradovi iz Poljske i Švedske, onda će nam se sljedeća šansa pružiti 2030. godine. Kako je planirano, te godine status prijestonice dobiće po jedan grad sa Kipra, iz Belgije i iz jedne države koja danas nije u EU.

No, ako neki od naših gradova bude zainteresovan za 2030, izvjesno je kako bi aplikaciju najvjerovatnije morao da preda već sljedeće godine.

U slučaju da Crna Gora ni tada ne bude imala EPK, sljedeću šansu dobiće tek 2033. godine.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Budvanka_neregistrovani
22.09.2023. 07:52

Obzirom da Predsjednik opstine plate potpisuje iz zatvora kao osumnjiceni i uhapseni, a drzava to dozvoljava, zaista je pravo cudo da nismo dobili sansu ovog puta.

2
0
r rašo_neregistrovani
22.09.2023. 05:56

Nova vlast je donijela napredak ovoj državi. Sve su devalvirali i uništili . Ako bide nekad ova država zaživjela kao pravna mnogi će završiti u zatvoru za sva nedjela koja su učinili prema ovoj državi.

11
0