Region

EU o Raminom nacrtu za ZSO: Ozbiljan i visokokvalitetan dokument

Nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je premijer Albanije Edi Rama predao Parizu i Berlinu, stigao je i na adresu Evropskog savjeta, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori iz te institucije.

EU o Raminom nacrtu za ZSO: Ozbiljan i visokokvalitetan dokument Foto: Anadolija
RSEIzvor

Diplomatski izvori koji su imali priliku da vide ovaj nacrt su ocijenili da se radi o "ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu".

Iako briselski izvori potvrđuju da se tekst nacrta pažljivo analizira, ipak navode da se dokument tretira kao još jedan doprinos, sličan ostalim nacrtima koje su izradile razne organizacije i think-tankovi.

Diplomate u Evropskoj uniji navode da nije toliko važno kako se EU nosi sa ovim nacrtom "već kakav odnos prema njemu imaju Srbija i Kosovo".

"Na Prištini i Beogradu je da u okviru dijaloga napreduju ka ispunjenju ove obaveze", rekao je jedan evropski diplomata pod uslovom da ostane anoniman.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na konferenciji za novinare da je 7. juna predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu prosledio nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Ovde sam da vas obavijestim o do sada nepoznatoj činjenici. Juče sam Šolcu i Makronu proslijedio nacrt Zajednice, o čemu sam obavestio i Šarla Mišela (predsjednik Evropskog savjeta) i američku stranu", rekao je Rama.

Dodao je da je dokument povjerljiv, te izrazio uvjerenje da je to "dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje Zajednice", te da će ona biti dio Kosova.

Premijer Albanije je poručio da se o izradi nacrta statuta za formiranje Zajednice nije konsultovao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te napomenuo da je veoma zabrinut zbog situacije u kojoj se Kosovo našlo.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Dve godine kasnije, 2015. godine, strane su usaglasile principe na osnovu kojih ona treba da bude formirana ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova.

Ipak, zaključeno je da oni mogu da se usaglase sa Ustavom Kosova ali su vlasti ipak odbijale da formiraju Zajednicu.

Potom se dvije strane krajem februara prihvatile Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, dok je aprila usaglašen i Aneks za njegovu implementaciju.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu jedna je od obaveza Kosova na kojoj EU i Sjedinjene Američke Države najviše insistiraju.

Na posljednjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga, koji je održan 2. maja u Briselu formalno je počela dikusija o formiranju Zajednice. Na tom sastanku je upravljački tim predstavio jedan nacrt koji je Kosovo odmah odbacilo.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti je predložio svoj nacrt, po primjeru položaja Srba u Hrvatskoj.

U EU kažu da je, pored raznih nacrta koje su predstavile razne organizacije, predstavljeno i mnogo "evropskih primjera" koji mogu poslužiti kao model za obezbjeđivanje odgovarajućeg modela samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Albanija predala Makronu i Šolcu nacrt dokumenta za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu
6
Albanija predala Makronu i Šolcu nacrt dokumenta…
08.06.2023 14:25

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R REKOS_neregistrovani
09.06.2023. 12:30

Vidi ti ovi iz EU poceli i glumiti bolje nego glumci u Holivudu, Sve ovo vam kazem je Velika je Istina da ovaj Draft nije pisan u Albaniju i jos manje Albanska Vlada, Ko je to pisao visokokvalitetno to mogu nepogresivi u EU i sve to po zeljama Fasista Vucica, EU i SAD znaju dobro da u Territoriju Republike Kosova nece praviti jos jednu R.Srbsku makar trebalo ratovati jos 10 ili 15 puta sa ovim Fasistima sa Karpatski planina.

8
0