Region

Albanija predala Makronu i Šolcu nacrt dokumenta za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na konferenciji za novinare da je 7. juna predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu proslijedio nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Albanija predala Makronu i Šolcu nacrt dokumenta za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu Foto: Armend NIMANI / AFP
RSEIzvor

"Ovdje sam da vas obavijestim o do sada nepoznatoj činjenici. Juče sam Šolcu i Makronu proslijedio nacrt Zajednice, o čemu sam obavijestio i Šarla Mišela (Charles Michel, predsjednik Evropskog savjeta) i američku stranu", rekao je Rama.

Dodao je da je dokument povjerljiv, te izrazio uvjerenje da je to "dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje Zajednice", te da će ona biti dio Kosova.

Premijer Albanije je poručio da se o izradi nacrta statuta za formiranje Zajednice nije konsultovao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te napomenuo da je veoma zabrinut zbog situacije u kojoj se Kosovo našlo.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Dvije godine kasnije dvije strane su usaglasile principe na osnovu kojih ona treba da bude formirana, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova. Ipak, zaključeno je da oni mogu da se usaglase sa Ustavom Kosova ali su vlasti ipak odbijale da formiraju Zajednicu.

Potom se dvije strane krajem februara prihvatile Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, dok je aprila usaglašen i Aneks za njegovu implementaciju.

Pored ostalog, ovi dokumenti predviđaju da se srpskoj zajednici na Kosovu pruži određeni nivo samomenadžiranja, a evropski i američki zvaničnici su potvrdili da se zapravo radi o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Potom je početkom maja srpska strana predstavila svoj nacrt statuta za formiranje Zajednice, koji je Kosovo odbilo uz navode da zvanični Beograd želi Republiku Srpsku (jedan od entiteta u Bosni i Hercegovini).

S druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti je iznio svoju 'viziju' za pružanje određenog nivoa samomenadžiranja Srbima na Kosovu.

Inače, formiranje Zajednice je jedan od uslova Srba da se vrate u kosovske institucije koje su napustili novembra prošle godine.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bizmark_neregistrovani
08.06.2023. 15:27

Ti si za Kurtija jedna obična 0.

4
0
H Hunter6
08.06.2023. 15:21

Sto se on tu mijesa? Pokusava Rama da preuzme funkciju i premijera Kosova? Gospodin Kurti bolje brine za njegove Kosovare nego bilo koji drugi balkanski lider za njegov narod.

5
0
u unukmarkamiljanova_neregistrovani
08.06.2023. 13:10

Dobro nam je svima poznato kako i kolko mogu zajedno saradjivati Srbi sa Kosovljanima i o tome ne treba tuci praznu slamu. Poznato nam je da ta dva naroda stotine godina gaje mrznju koju je tesko ili nemoguce naci igdje u svijetu. Zato za te pokraine strogo i sto prijet uraditi dati vremena svim ljudima Albanse manjine da se na miran nacin odselje is Kosovske Mitrovice pa postave nove i stroge granice izmedju te dvije drzave moguce uz pomoc ujedinjenih nacija i ostru zicu posve zatvoriti prelaz jednih na drugu stranu i to bi jedini nacin zaustavljanja zlocina jednih prema drugima pa iako Srbija nikako ni to nece prihvatiti ali se mora suociti sa tim da nemoze nikako Kosovo dobiti da ponovo bude Srbija jer moraju razmisliti sta i kud bi oni sa toliko stanovnistva ?. Kosovo je dragica i tako bude dok ijednog kosovljanina postoi a Mitrovica da pripadne Srbiji.

1
2
R REKOS_neregistrovani
08.06.2023. 18:10

@unukmarkamiljanova_neregistrovani To ni sanjati srbski fasisti nece,Pre ima biti 10 Ratova snjima a Kosovo deliti sa Karpatskim dosljacima Nikada, Ali lepo bi bilo da Citate Dimitrije Tucovica Balkanski Rat 1912-13 U Kosovu i Albaniju imas mnogo sta saznati Komsija.

1
0
Y Yuga_neregistrovani
08.06.2023. 12:40

Zašto se Rama miješa?Počeo je kao i Vučić.E jada od apetita na Balkanu. Balkana.

6
0
N Nermina_neregistrovani
09.06.2023. 04:48

@Yuga_neregistrovani Ne treba uzimati u obzir ramin prijedlog,ko je on da se miješa u poslove druge države.Da li je apetit i njemu pojačan kao Vučiću?

1
0