Sci/Tech

Epl predstavio Ajfon 15: Čuveno dugme otišlo, budućnost punjenja stigla

Epl je na večerašnjoj „Wonderlust“ konferenciji u Kaliforniji predstavio svoju najnoviju jesenju kolekciju - nove Ajfone, pametne satove i slušalice.

Epl predstavio Ajfon 15: Čuveno dugme otišlo, budućnost punjenja stigla Foto: Apple Newsroom / iPhone 15 Pro
nova.rsIzvor

Zvijezda večeri svakako je nova Ajfon 15 serija koja ove godine donosi brojne promjene koje su naročito primjetne kod ‘standardnih’ modela. 

Epl je predstavio ukupno četiri nova modela: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Dinamično ostrvo za sve

Prva i golim okom najprimjetnija stvar je novi izgled. Epl je prošle godine prešao na novi dizajn ’dinamičnog ostrva’, otvora na ekranu nalik na ostrvce u kom su smješteni senzori i kamera.

Ove godine svi modeli dobijaju dinamično ostrvo, sa sve softverskim trikovima koji ga maskiraju u odnosu na to šta radite na telefonu.

Još jedna stvar koja se odnosi na sve modele je novi i moderniji ulaz za punjenje.

Epl je pod pritiskom EU morao da pređe na USB-C ulaz, koji je već godinama prisutan na Android telefonima, ali i brojnim drugim uređajima. Ovo znači da je budućnost punjenja o kakvoj smo maštali konačno stigla jer sada svi telefoni na tržištu koriste isti ulaz.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Dizajn ‘standardnih’ modela, sa izuzetkom dinamičnog ostrva, ostaje sličan kao prošle godine, sa aluminijumskim okvirom i staklenom poleđinom.

Ekrani dijagonale 6,1 i 6,7 inča su još svjetliji u odnosu na prošlogodišnje modele, sa maksimalnim osvjetljenjem koje dostiže nevjerovatnih 2000 nita. Epl tvrdi i da je displej zaštićen najizdržljivijim staklom koje je ikad ugrađeno u telefon.

Standardni modeli dobijaju značajan skok u pogledu kamera, prelazeći sa 12MP na 48MP na glavnom senzoru, što odgovara rezoluciji glavne kamere na prošlogodišnjim iPhone 14 Pro modelima.

Iako je senzor rezolucije 48MP, telefon će praviti fotografije od 24MP kako bi uštedio prostor i u isto vrijeme zadržao više detalja zahvaljujući boljem senzoru.

Epl je najavio i značajno unapređene portrete zahvaljujući novom sistemu softverske obrade informacija iz senzora. Unapređenje će posebno biti primjetno u prigušenim i lošim svjetlosnim uslovima.

Ovogodišnji ‘osnovni’ modeli stižu sa nešto starijim A16 Bionic čipom, koji je prošle godine pokretao iPhone 14 Pro modele.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus će biti dostupni u nekoliko boja: roze, crnoj, plavoj, zelenoj i žutoj.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Ovogodišnji Pro modeli su napravljeni od nešto kvalitetnijih materijala, pa je tako okvir sada izrađen od mat titanijuma koji bi trebalo da bude dugotrajniji u odnosu na prošlogodišnje modele. Osim što je dugotrajniji, biće i za oko 10 odsto lakši i nešto zaobljeniji.

Epl je naglasio da je nova legura titanijuma ista ona koju NASA koristi u izgradnji rovera za Mars.

Zbogom čuveno dugmence

Pro modeli su zamijenili čuveni prekidač za uključivanje/isključivanje zvuka koji je prvi put uveden sa originalnim Ajfonom, 2007. godine.

Prekidač postaje „dugme za akciju“ kome se mogu dodijćeliti različite funkcije, uključujući utišavanje telefona, uključivanje režima fokusa, otvaranje baterijske lampe, pokretanje kamere, pokretanje snimanja glasa, otvaranje Siri prečica, pokretanje digitalne lupe i pristup podešavanjima pristupačnosti.

Pro modeli imaju veliku prednost u performansama, u skladu sa novim Eplovim pristupom od prošle godine koji predviđa različite čipove za različite modele u seriji.

iPhone 15 Pro i Pro Max su dobili brži A17 PRO čipset izgrađen na novom 3-nanometarskom proizvodnom procesu.

Sa novom grafikom od šest jezgara, razlike u performansame će biti najprimetnije pri igranju igrica i pokretanju grafički zahtjevnih zadataka.

iPhone 15 Pro i Pro Max modeli osim USB-C priključka, dobijaju i veću brzinu prenosa podataka (do 10Gbps) kada se povezuju sa računarom.

Nove Pro (Max) kamere

Ovogodišnji Pro modeli su dobili značajno unapređene kamere.

iPhone 15 Pro i Pro Max će i dalje imati tri kamere, uključujući glavni senzor od 48 megapiksela i unapređene portrete kao na osnovnim modelima.

Pored unapređenog glavnog sočiva od 48MP, tu su nova telefoto i ultraširoka sočiva sa nešto većim brojem megapiksela (12,7MP i 13,4MP).


Epl je ove godine odlučio da još više diferencira modele, pa je tako najveća nadogradnja kamere stigla isključivo na iPhone 15 Pro Max u vidu novog telefoto sistema. Ovaj sistem će značajno unaprijediti sposobnost Ajfonove kamere da zumira, do 5x bez gubitka kvaliteta. 

Unaprijeđena je i ultraširoka kamera koja sada pravi bolje slike pri lošim svjetlosnim uslovima i omogućava ‘macro’ režim.

Pro modeli su dozvolili i 3D video snimanje, koje će korisnici moći da gledaju na Vision Pro naočarima koje su predstavljene u junu.

iPhone 15 Pro i Pro Max modeli će biti dostupni u sivoj, crnoj, tamno plavoj ili bijeloj boji.

Pored spoljnog dizajna, Epl je redizajnirao i unutrašnjost telefona, pa bi ovogodišnji modeli trebalo da budu mnogo lakši za popravku.Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.