Sci/Tech

"Samo kosmički najsnažniji događaji mogu da je proizvedu"

Astronomi otkrili misteriozne čestice visoke energije koje padaju na Zemlju

Astronomi su otkrili veoma rijetku i ekstremno visokoenergetsku česticu kako pada na Zemlju, a njeno porijeklo još nije poznato. Nazvana po Amaterasu, Boginji sunca u japanskog mitologiji – predstavlja jedan od najmoćnijih energetskih kosmičkih zraka do sada otkrivenih.

Astronomi otkrili misteriozne čestice visoke energije koje padaju na Zemlju Foto: Osaka Metropolitan University/L-INSIGHT, Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos tome što njeno porijeklo i dalje nije poznato, stručnjaci vjeruju da samo kosmički najsnažniji događaji mogu da je proizvedu.

Profesor sa Univerziteta u Juti Džon Metjuz kaže da čak i supernove (implozije zvijezda) nisu ni prbližno dovoljno moćne da dovedu do formiranja ovakvih čestica.

„Potrebne su vam ogromne količine, izuzetno moćna magnetna polja, da sabiju česticu dok se ubrzava“, objašnjava Metjuz.

Energija čestice Amaterasu veća je od 240 eksa elektronvolti (EeV), što je milion puta više nego što čestice u Velikom hadronskom sudaraču postižu.

Amaterasu je po energetskom naboju slabija samo od čestice „O, moj bože“ (Oh-My-God), još jednog ultravisokog energetskog kosmičkog zraka detektovanog 1991. godine od 320 EeV.

Profesor na Univerzitetu u Osaki Tošihiro Fudži naveo je da nije mogao da vjeruje kada je prvi put primijetio ovaj kosmički zrak.

„Mislio sam da je greška, pošto je pokazivao nivo energije bez presedana u poslednjih tri decenije“, istakao je Fudži, a preneo Gardijan.

Portal Analitika