Kultura

Monodrama u režiji Gorana Bulajića pred publikom 27. juna

Dašak originalnog crnogorskog mentaliteta: „Bizmismen“ u Šavniku

Na aktuelan i humorističan način, Vojo Krivokapić zabavlja publiku doživljajima Crnogorca, koji saznavši da mu je sin postao „bizmismen“, odlazi za njim u daleki grad

Dašak originalnog crnogorskog mentaliteta: „Bizmismen“ u Šavniku Foto: Centar za kulturu Šavnik
Portal AnalitikaIzvor

Monodrama „Bizmismen“, koju po tekstu Miodraga Karadžića i režiji Gorana Bulajića, već tri decenije igra glumac Vojo Krivokapić, biće izvedena u sali Centra za kulturu, sport i medije u Šavniku, u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 20 sati.

Vojo Krivokapić u ovom scenskom djelu donosi dašak originalnog crnogorskog mentaliteta, prepunog smijeha i zabave. Na aktuelan i humorističan način, glumac Krivokapić zabavlja publiku, doživljajima Crnogorca, koji saznavši da mu je sin postao „bizmismen“, odlazi za njim u daleki grad. 

Monodrama „Bizmismen“ je do sada izvedenaoko 120 puta na scenama u Crnoj Gori i zemljama regiona. Nalazila se i na repertoaru Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu, u čijoj je produkciji i nastala i gdje je izvedena oko 35 puta.

„Bizmismen“ je višestruko nagrađivana monodrama, a među najznačajnijim priznanjima su dvije nagrade publike na „Prvom festivalu monodrameCrne Gore“ (1995) i na „Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame“, u Istočnom Sarajevu (1996). 

Izvođenje u „Zahumlju“, sredinom marta ove godine, koje je bilo posvećeno sjećanju na nedavno preminulog dramaturga i reditelja Gorana Bulajića, izazvalo je oduševljenje nikšićke publike. Na fantastičan odziv publike, uz frenetične aplauze, glumac Krivokapić naišao je u Danilovgradu krajem aprila i, u Vrbasu početkom maja ove godine. 

Organizator izvođenja ove popularne drame u Šavniku je Javna ustanova JU Centar za kulturu, sport i medije Šavnik, koji je uvjeren da će ovaj događaj privući pažnju ne samo šavničke publike, već i iz susjednih opština: Nikšića, Žabljaka i Plužina.

Portal Analitika