Svijet

Danas presuda “Pusi rajotu”

Izvor

U slučaju koji je izazvao brojne kritike zapadnih pop zvijezda i podjele u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, tužioci su ocijenili da tri članice benda treba da budu "izolovane od društva" i kažnjene trogodišnjom zatvorskom kaznom, zbog optužbi za "huliganizam motivisan vjerskom mržnjom" .

Putin je izjavio da, prema njegovom mišljenju, grupa koja je u februaru u najvećoj moskovskoj crkvi  Hrista spasitelja, izvela "pank molitvu" protiv njega, ne bi trebalo da dobije strogu kaznu zbog tog incidenta.

Pristalice pankerki, međutim, gaje pesimizam u pogledu ishoda ovog procesa.

Glavna pevačica benda Nadežda Tolokonjikova uporedila je suđenje sa represijama iz doba diktature Staljina i upozorila da ruski politički sistem srlja ka propasti.

Tolokonjikova je, obraćajući se prošle sedmice sudu, izjavila da je suđenje "politička naredba za represiju, (koja podseća) na standarde staljinističkih trojki", aludirajući na specijalne brze sudove sovjetskog diktatora.

Ona je takođe navela da se zajedno sa druge dvije članice Marijom Aljohinom i Jekaterinom Samutsjevič, osjeća nemoćno pred državom.

Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici. Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

Brojne poznate ličnosti kao što su Madona, bivši "Bitls" Pol Mekartni I glumac Deni de Vito podržale su "Pusi rajot". Tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora.

Foto:Beta

Portal Analitika