Region

Dačić: Kosovo nikada neće postati članica OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je večeras u Skoplju da Kosovo nikada neće postati članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). 

Dačić: Kosovo nikada neće postati članica OEBS-a Foto: Tanjug
Portal AnalitikaIzvor

Dačić je prokomentarisao izjavu šefa diplomatije Albanije da bi Kosovo trebalo da postane član OEBS. On je novinarima kazao da se Srbija sa tim nikada neće saglasiti, ističući da ne može teritorijalni integritet Ukrajine, niti bilo koje druge zemlje, da bude važniji od teritorijalnog integriteta Srbije.

"Licemjerno je da bilo ko govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta, a onda otvoreno predlaže narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije", poručio je Dačić, prenosi Kosovo onlajn.

Dačić je podsjetio da je Misija OEBS nekada organizovala izbore na Kosovu, a sada, kako je kazao, "kosovski premijer Aljbin Kurti neće ni da ih zove na izbore na Kosovu, niti dozvoljava Srbima da glasaju na parlamentarnim izborima".

On je prenio i da se tokom boravka u Skoplju vidio sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, ali da nije bilo bilateralnog susreta.

"Nijesmo imali bilateralni sastanak. Ja sam ovdje kratko, ne mogu se duže zadržavati. Vidjeli smo se, ali nijesmo imali bilateralni susret", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara da li se sastao sa Lavrovim.

Portal Analitika