Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan: „Smrt i njeni hirovi“ u CNP-u, ulaznice rasprodate

Na Sceni Studio 18. maja

Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan: „Smrt i njeni hirovi“ u CNP-u, ulaznice rasprodate

Saramago je pisao ovaj roman 2005. godine, a danas srce njegove autentične priče, događanja i stavova, ubrzano i nažalost tačno kuca aktuelnu istinu o današnjem svijetu i vremenu

Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan: „Smrt i njeni hirovi“ u CNP-u, ulaznice rasprodate Foto: Duško Miljanić
Portal AnalitikaIzvor

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. 

Kako su javili iz CNP-a, sve ulaznice su rasprodate.

“Ovaj sjajni, slojeviti i britki pisac za osnovu svoje priče uzima nevjerovatnu okolnost - besmrtnost naroda, ali ta okolnost obavezuje na autentično suočavanje sa opakom stvarnošću, tj. ukazuje nam na jasno razrezane anomalije društva, svijeta, pojedinca. Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan i svemoćan i da nas niti savjest, niti strah, niti moral više ne opominju? Saramago je pisao ovaj roman 2005. godine, a danas srce njegove autentične priče, događanja i stavova, ubrzano i nažalost tačno kuca aktuelnu istinu o današnjem svijetu i vremenu”, obrazložila je rediteljka Lidija Dedović.

Dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitorka Irena Popović-Dragović, scenografiju i dizajn svjetla radio je Branko Hojnik sa asistentkinjom Andrejom Rondović. Kostimografkinja je Lina Leković, pokret je radio Gregor Luštek, instruktora stepa Vera Tsarikovskaia, asistentkinja režije Anđelka Nenezić. Izrada maski povjerena je Ivanki Vani Prelević, lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače:Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević. Muzičari su Marija Mitrović i Mladen Nikčević.

Portal Analitika