Poljoprivreda

Crna Gora dobija ruralni parlament: Zasijedaju u pozorištu

U Nikšiću će sjutra zasijedati Prvi ruralni parlament Crne Gore.

Crna Gora dobija ruralni parlament: Zasijedaju u pozorištu Foto: PA / Arhiva
PobjedaIzvor

Riječ je o dvodnevnom događaju koji organizuje Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, a u Nikšićkom pozorištu okupiće se najrelevantniji učesnici iz oblasti poljoprivrede i agroturizma, kao i donosici odluka na državnom nivou i predstavnici EU.

Prema riječima čelnika Mreže za ruralni razvoj Ratka Batakovića, sve zemlje u region, kao i države EU, organizuju Ruralni parlament.

"Riječ je o višednevnom događaju koji će okupiti oko tri stotine učesnika, najvažnijih predstavnika sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja od EU delegacije u Crnoj Gori i predstavnika DG AGRI iz Brisela, preko Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, ostalih institucija vezanih za ovu oblast, predsjednike lokalnih samouprava, predstavnike službi za poljoprivredu, vlasnike agrobiznisa i predstavnike farmera", kaže Bataković.

Događaj predstavlja i jednu svojevrsnu smotru učesnika kompletnog poljoprivrednog ekosistema u Crnoj Gori, od primarnih proizvođača, preko agroindustrije i svih onih koji kreiraju agrarnu politiku i mjere podrške i razvoja. To je jedna odlična prilika da se sa jedne strane čuje glas farmera upućen i agroindustriji, lokalnim i nacionalnim institucijama, ali i građanima, odnosno potrošačima domaćih proizvoda. Dok sa druge strane predstavlja priliku da se institucije predstave i pokažu otvorenost prema sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, riječi su Batakovića koji podsjeća da će na kraju biti usvojena Deklaracija koja će biti poslata na sve relevantne adrese od značaja za ovaj sektor.

Sjutra će biti organizovani obilasci primjera dobre prakse u privredno-turističkom smislu, tako da će svi učesnici imati priliku da degustiraju domaće proizvode, upozanju običaje i kulturu nikšićkog kraja ruralnog područja cijele Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Ognjište_neregistrovani
14.05.2023. 12:31

Predsjedava li Joko? 😁

58
0
R Raspad_sistema_neregistrovani
14.05.2023. 12:14

Od industrijskog do ruralnog i klerikalnog centra!

87
0
I Ipak_neregistrovani
14.05.2023. 12:34

@Raspad_sistema_neregistrovani Bolje ruralni no kokainski kartel.

64
61
R Raspad_sistema_neregistrovani
14.05.2023. 12:49

@Ipak_neregistrovani Ne znam setas li Niksicem, ali drogu mozes kupiti na svakom cosku, a narkomana i dilera ima za izvoz... Nego, sad su vjernici postali, pa im je vjerovatno sve oprosteno! Toliko o tome... Kamo srece da su postali "uzorni poljoprivrednici", nego mozda bi trebalo legalizovati proizvodnju i didtribuciju marihuane u medicinske svrhe, pa da Niksic uzleti!

119
0