Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • "Crna Gora danas" od 4. juna u pet galerija u Podgorici: Prilika za međusobno povezivanje umjetnika i produbljivanje kreativnih saradnji

"Crna Gora danas" od 4. juna u pet galerija u Podgorici: Prilika za međusobno povezivanje umjetnika i produbljivanje kreativnih saradnji

Tematska istraživanja u okviru savremene crnogorske umjetnosti
 

"Crna Gora danas" od 4. juna u pet galerija u Podgorici: Prilika za međusobno povezivanje umjetnika i produbljivanje kreativnih saradnji Foto: MSCUG
Portal AnalitikaIzvor

Izložba“Crna Gora danas”biće otvorena od4. juna u pet izlagačkih prostora u Podgorici.

To su:Dvorac Petrovića(kustoskinje Anita Ćulafić, Maja Dedić i Natalija Vujošević),Perjanički dom(kustos Dušan Đukić i kustoskinje Milica Bezmarević i Natalija Đuranović),Galerija MSUCG(kustoskinje Anja Marković i Teodora Nikčević),Umjetnički paviljon ULUCG(kustoskinje Biljana Keković i Nikolina Zuber) iGalerija RTCG(kustoskinja Andrea Pajković i kustos Vuk Vuković). 
Kako navode iz MSUCG, izložba predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji ta institucija realizuje u ovoj godini, a koji je pokrenut u septembru 2023. sa ciljem da prikaže istraživanje koje je kustoskim intervencijama naglasilo veze, paralele, različitosti i potencijale raznovrsnih umjetničkih praksi.
Izložbe su koncipirali kustosi i kustoskinje MSUCG, a kustoska vizija, temeljena na povezanosti umjetničkih djela kroz temu, motiv, kompoziciju i ideju sličnosti, oblikovala je koncepcije izložbi i izbor radova umjetnika unutar pet izložbenih prostora.
 Aktivnosti predviđene projektom jesu izložbe, publikacije i prezentacija crnogorske savremene umjetnosti u našoj državi i van njenih granica, kao i edukativni programi namijenjeni stručnoj i široj javnosti. 

Osim navedenih, aktivnosti predviđene projektom jesu i formiranje baze podataka o svakom crnogorskom umjetniku i praćenje cjelokupne umjetničke scene.
“Značaj projekta ogleda se i u obnavljanju i stvaranju novih veza između umjetnika, kustosa i publike. Projekat teži da bude dinamična platforma koja spaja umjetnike svih generacija i medija, nudi prostor za inovaciju i umjetničko istraživanje, što je ključno za razvoj bogate i raznovrsne umjetničke scene u Crnoj Gori. Ova inicijativa ima potencijal da postane pokretač promjena, da ojača umjetničku zajednicu i pruži publici jedinstvenu priliku da se upozna sa širokim spektrom koji nam nudi savremena crnogorska umjetnička scena”, istakle suMaša Vlaović i Marina Šaranović, koordinatorke projekta, u tekstu publikacije koja će pratiti izložbu.
One su kazale da projekat “Crna Gora danas” pruža umjetnicima priliku za međusobno povezivanje, razmjenu iskustava i produbljivanje kreativnih saradnji.

Postavke će biti otvorene do 6. septembra.
 

Portal Analitika