Literatura

Književna trilogija u utorak u amfiteataru ispod gradskog mosta

Čekajući "Bastadura": "Brda od pelina" Jasenke Lalović pred danilovgradskom publikom

Čitaoce je Lalović nedavno obradovala viješću da je završila još jedan roman koji će se ticati Crne Gore. Iz štampe bi trebalo da izađe tokom novembra

Čekajući "Bastadura": "Brda od pelina" Jasenke Lalović pred danilovgradskom publikom Foto: Privatna arhiva/Barski ljetopis
Portal AnalitikaIzvor

Književna trilogija „Brda od pelina”, spisateljice Jasenke Lalović biće predstavljena u utorak, 25. jula, u 20 sati, u amfiteataru ispod gradskog mosta u Danilovgradu.

Uz autorku, o izuzetno čitanoj romanesknoj trilogiji govoriće profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću i FDU na Cetinju Olga Vojičić-Komatina i kulturolog Dušan Medin.

Odlomke će čitati Radojka Draganić i Vasilije Marunović, dok će književno veče muzički upotpuniti, uz zvuke gitare, Luka Jovanović. Organizator promocije je Centar za kulturu Danilovgrad.

Podsjetimo, autorka regionalno uspješne književne trilogije „Brda od pelina“ rođena je u Baru, ali je životna staza odvela u Beograd gdje je i ostala da živi. Iako se pisanjem bavila oduvijek, tek u pedesetim osmjelila se da objavi prvi roman, „S one bande moje gore“. Nakon uspješnog prvijenca, uslijedio je nastavak, „S ove bande moje gore“, a onda i posljednji u pomenutoj trilogiji, „Kastigulja“. Autentično i s respektom, u svojim romanima Lalović je na pijedestal uzdigla ženu s crnogorskog ljutog krša, onu koja se, noseći prečesto ne samo svoje breme, uvijek morala (iz)boriti za život i svoj grumen mira, a pritom znala kako da ostane dostojanstvena.

Čitaoce je Lalović nedavno obradovala viješću da je završila još jedan roman koji će se ticati Crne Gore, te da ga je naslovila “Bastadur”. Kako je najavila, iz štampe bi trebalo da izađe tokom novembra, u izdanju Lagune.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.