Abiznis

CEES: Zabrinjavajuće pogoršanje rezultata poslovanja u sektoru energetike

Rezultati poslovanja privrednih društava u većinskom vlasništvu družave, prema podacima za 2022.godinu, poprimili su zabrinjavajuće razmjere. Dva najveća sektora u kojima posluju državna preduzeća, saobraćaj i energetika, su prema najnovijem istraživanju CEES-a, povećali rizike svog poslovanja. I dok sektor saobraćaja karakteriše dugogodišnji trend ostvarivanja negativnog poslovnog rezultata, sektor energetike je u 2022. drastično smanjio profitabilnost, likvidnost, ali i solventnost poslovanja u odnosu na prethodne godine, saopšteno je iz Centra za ekonomske i evropske studije. 

CEES: Zabrinjavajuće pogoršanje rezultata poslovanja u sektoru energetike Foto: CEES
Portal AnalitikaIzvor

Tome je, kako navode, posebno doprinijelo pogoršanje profitabilnosti, likvidnosti i solventnosti Elektroprivrede a.d. Nikšić u 2022, kao najvećeg državnog preduzeća. 

“Štaviše, konsolidovani finansijski izvještaj EPCG, pokazuje da je Elektroprivreda a.d. Nikšić sa privrednim društvima čiji je većinski vlasniku prošloj godini ostvarila gubitak oddevet miliona eura. Tome su posebno doprinijeli ogromni gubici CEDIS-a i EPCG-Solar-Gardnje d.o.o kao društava u većinskom vlasništvu EPCG. Pored toga, značajno smanjenje koeficijenta likvidnosti EPCG ukazuje da ovo društvo (i sa njim povezana pravna lica) ima sve više kratkoročnih obaveza koje dospijevaju za isplatu, a sve manje kratkoročnih sredstava koja dospijevaju na naplatu”, kažu u saopštenju. 

Uzorci ovakvog stanja, prvenstveno se, kažu, ogledaju u slabostima korporativnog upravljanja, prvenstveno nedovoljnoj transparentnosti, direktnom miješanja vlasnika u odluke menadžmenta pojedinih društava, nepostojanju revizroskih odbora u svim društvima i sl. 

“Značajno su povećani troškovi poslovanja u sektoru energetike, a jedan od ključnih faktora je povećanje troškova zarada usljed ogromnog rasta zaposlenosti. Broj zaposlenih u privrednim društvima u energetici (prvenstveno EPCG, CEDIS, Rudnik uglja i EPCG Solar-Gradnja) je povećan za blizu 1000 lica u 2022.godini, što je skoro 1/4 više u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, kretanjecijena električne energije na tržištu, kao i otežana naplata potraživanja su nepovoljno uticali na prihode energetskih kompanija”, ističu u saopštenju. 

Pogoršanje finansijskih rezultata u sektoru energetike, zajedno sa već negativnim rezultatima poslovanja u sektoru saobraćaja, kao drugom najvećem sektoru, neminovno će, dodaju, povećavati pritisak na budžet i državu kao vlasnika. 

“Ukoliko državahitno ne donese strategiju sa mjerama za reformeprivrednih društava u svom većinskom vlasništvu i ne reformiše nadzor nad njihovim radom, za očekivati je da će pritisak na budžet da se izmiruju obaveze ovih društava biti sve veći. To već potvrđuju pojedina plaćanja iz budžeta u 2022.godini, kao i činjenica povećanog broja planiranih garancija države u budžetu za 2023.godinu za privredna društva u vlasništvu države, a krajnji ceh svega će platiti građani kao poreski obveznici”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.