Abiznis

"Umjesto restriktivnih trebamo stimulativne mjere"

Borančić: Ograničavanje marži dovešće do povećanja cijena i nestašice

Prijedlog Vlade da ograniči marže trgovcima nema ekonomske logike i ne može, u krajnjem, rasteretiti suštinski građane od pritiska inflacije, a s druge strane samo će biti teret privredi, ocijenio je potpredsjednik Liberalne partije Ammar Borančić.

Borančić: Ograničavanje marži dovešće do povećanja cijena i nestašice Foto: LP
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, slični pokušaji u država regiona protekle dvije godine neslavno su završili i nijesu dali željene rezultate pa ostaje nejasno čemu još jedan eksperiment u Crnoj Gori umjesto suštinskog suočavanja sa ekonomskim problemima. Ipak pozdravljamo što se Vlada konačno uopšte i interesuje za životni standard građana, međutim, iako su kritikovali akciju “Stop inflaciji” prijethodne Vlade, oni sada rade gotovo istu stvar.

„Naime, ograničavanje marži na određene proizvode direktno će uticati na povećanje cijena ostalih proizvoda, kako bi trgovci nadoknadili eventualne gubitke, te će građani ono što “ne plate na mostu, platiti na ćupriji”, što nije ništa novo u ekonomskoj logici ove Vlade. Dodatno, postojo ozbiljan rizik da može doći do nestašice osnovnih životnih proizvoda na koje se marže ograničavaju, jer ekonomska logika govori da će trgovine jednostavno prestati da plasiraju takve proizvode na tržište“, objašnjava Borančić.

U konačnom, dodaje, takva mjera prijeti da samo ugasi male privrednike koji neće moći da izdrže takav pritisak dok će se veliki kroz podizanje ostalih cijena izboriti sa nametom, a najveća žrtva ponovo će biti građani.

„Umjesto restrikcija i nameta, Liberalna partija zalaže se za stimulativne mjere, koje smo nedavno i predložili Vladi kroz paket ekonomskih i antiinflatornih mjera. Umjesto krpljenja ekonomskih rupa, Crnoj Gori je potreban novi ekonomski zamah kroz jačanje domaće privrede dodatnim olakšicama i podsticajima. Najugroženije kategorije obezbijediće se kroz kreiranje socijalne korpe, dok se ozbiljniji udarci na standard građana kroz poksupljenja amortizuju kreiranjem robnih rezervi kroz saradnju sa privredom. Dodatno, setom podsticajnih mjera koje smo predložili potrebno je ne ogreničavati već odstači domaće privrednike, poloprivrednike i druge proizvođače da plasiraju crnogorske proizvode, uvežu i jačaju svoje kapacitete, osnaže cirkularnu ekonomiju u državi i na taj način imaćemo smanjenje cijena i njihovu stabilnost bez potrebe za restikcijama“, zaključuje Borančić.

Portal Analitika