Svijet

Blic: Mrkonjić i Ilić za osam godina izgradili samo 40 km auto-puta

Izvor

To, naime, pokazuju uporedni podaci koje je „Blic“ dobio iz preduzeća „Putevi Srbije“, koje je za izgradnju ovih saobraćajnica bilo zaduženo do 2009. godine, odnosno iz preduzeća „Koridori Srbije“, koje je taj posao preuzelo u posljednje tri godine, i iz „Hrvatskih autocesta“.

A u njima piše da je autoput punog profila izgrađen na svega dvije dionice: Pečenjevce-Grabovnica u dužini od 22,5 kilometara i Komren-Prosek - 14 kilometara. Ilić i Mrkonjić, međutim, nisu bratski podijelili zasluge jer su obije dionice završene za vijreme mandata Velimira Ilića - 2005, odnosno 2006.

Sve drugo što je građeno od 2001. godine, oko 260 kilometara, spada u poluautoputeve, odnosno puteve koji predstavljaju samo jednu traku autoputa punog profila sa po dvije vozne i jednom zaustavnom trakom u oba smjera, razdvojenih zelenom površinom. Pored toga, u izgradnji je još 174 kilometra puta.

Poređenja radi, u Hrvatskoj je u istom periodu izgrađeno 581,4 kilometra kompletnog autoputa, kojima upravljaju „Hrvatske autoceste“. Rečeno jezikom navijača, koji je popularan u vrijeme Olimpijskih igara, Hrvatska je „ugazila“ Srbiju sa 581:36!

Blic je pokušao smo da odgovore na pitanje šta je razlog tolike neefikasnosti pri izgradnji srpskih autoputeva dobiju od obojice ministara. Mrkonjić, međutim, nije bio raspoložen da govori za „Blic“. Čim se javio na telefon i čuo odakle ga zovu, samo je rekao „hvala i prijatno“ i prekinuo vezu.

Ipak, juče je izjavio da je na Koridoru 10 do sada "završeno oko 200 kilometara autoputa, dok je u izgradnji preostalih 130 kilometara", uz podsjećanje da su za izgradnju te saobraćajnice već obezbijeđena sredstva u iznosu od oko 1,2 milijarde eura. Ilić se na telefon nije javljao.

Uprkos tim činjenicama, Mrkonjić je posljednjeg dana jula samouvjereno od predstavnika azerbejdžanske firme „Azvirt“, koja gradi dionicu autoputa od Ljiga do Bojkovca na Koridoru 11, zatražio da se u posao uključe i srpske firme jer se radovi ne odvijaju dinamikom koja bi zadovoljila obije strane.

- Neophodno je da se predstavnici „Koridora Srbije“ i ajzerbedžanske firme dogovore o učešću srpskih podizvođača u izgradnji koridora 11. To bi ubrzalo dinamiku i povećalo obim posla - rekao je Mrkonjić.

Nekoliko dana ranije, i Velimir Ilić je izjavio da će jedan od njegovih prioriteta biti da na Koridoru 11 do kraja mandata završi autoput od Beograda do Čačka, što bi bilo „ostvarenje sna“.

Pomenuti autoput bio bi dugačak oko 150 kilometara. Ilić, kako je istakao, ima kompletnu viziju kako je moguće taj projekat dovesti do kraja jer je upravo on taj projekat i započeo i „poznaje svako ćoše“ na tom putnom pravcu.

- Trebalo bi da bude kombinovano finansiranje da bismo izbjegli kontrolu MMF-a, da se ne opteretimo mnogo kreditnim linijama i učinimo sebe kreditno nesposobnim za neke druge važne projekte. Možda dio bude koncesiono, a dio kreditno. Napravićemo neku kombinaciju da se to uradi - rekao je Ilić.

A kombinacije će mu, očigledno, biti potrebne jer prema podacima preduzeća „Koridori Srbije“ za 2012. nedostaje oko tri od predviđenih šest milijardi dinara za rješavanje imovinskih pitanja na svim dionicama Koridora 10 i Koridora 11.

Portal Analitika