Svijet

Bjelorusija opozvala svoje diplomatsko osoblje iz Švedske zbog "plišanih medvedića"

Izvor

Kako je prenijela ruska agencija Itar-tas, ministarstvo je saopštilo da "s obzirom na kontekst u kojem su donijete ove mjere, one ne predstavljaju zaoštravanje diplomatskih odnosa" dvije zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, "motivi odluke Bjelorusije da ne produži akreditiv bivšem švedskom ambasadoru u Bjelorusiji su jasni i ne zaslužuju dodatne komentare".

Kako ocjenjuje agencija Rojters, uprkos navodima ministarstva da odluka o opozivu bjeloruskog diplomatskog osoblja nije donijeta u cilju zaoštravanja odnosa sa Stokholmom, taj potez predstavlja eskalaciju u prepirci dvije zemlje i sigurno će pogoršati ionako zategnute odnose Minska sa EU.

Prema navodima Rojtersa, bjelorusko ministarstvo je saopštilo da je odlučilo da povuče svoje osoblje iz Švedske zato što smatra da je Stokholm dodatno pogoršao situaciju kada je odlučio da protjera još dvoje bjeloruskih diplomata i ne dozvoli novom bjeloruskom ambasadoru da preuzme dužnost.

"U vezi sa ovim, bjeloruska strana bila je primorana da donese odluku o zatvaranju svoje ambasade u Švedskoj i vraćanju svog osoblja (ambasade) u Bjelorusiju".

Bjeloruske vlasti saopštile su u petak da nijesu protjerale švedskog ambasadora u Minsku Stefana Eriksona, kao što je saopštio zvanični Stokholm, već su odlučile da mu ne produže akreditiv.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt saopštio je u petak da je Bjelorusija protjerala ambasadora te zemlje u Minsku i dodao da ni novi bjeloruski ambasador neće biti dobrodošao u Švedskoj.

Prema njegovim riječima, bjeloruske vlasti su iznijele određene optužbe protiv ambasadora.

"Te optužbe su neosnovane. Ovdje se u osnovi radi o angažovanosti Švedske u vezi sa demokratijom i ljudskim pravima u Bjelorusiji", rekao je Bilt.

Švedski ministar je potom na svom nalogu na Tviteru precizirao da je ambasador protjeran zbog podrške ljudskim pravima.

"Lukašenkov režim je protjerao švedskog ambasadora zbog toga što je previše podržavao ljudska prava. Skandal. To pokazuje kakav je to režim," rekao je Bilt.

Bilt je rekao da ni novi ambasador Bjelorusije u Švedskoj neće biti dobrodošao, a da je od dvoje bjeloruskih diplomata zatraženo da napuste Švedsku.

Odluka Bjelorusije dovedena je u vezu sa ulaskom malog aviona, koga su zakupile švedske marketinške kompanije, u bjeloruski vazdušni prostor. Avion je 4. jula iz vazduha na Minsk i Ivenets bacao plišane medvediće sa demokratskim sloganima i pozivima podrške ljudskim pravima.

(foto:blic.rs)

Portal Analitika