Zanimljivosti

Benzinci i dizelaši na sintetička goriva od 2035. ipak nemoguća misija?

Prijedlog koji je sada na stolu toliko je restriktivan da ne može da se sprovede u praksi.

Ilustracija Foto: shutterstock
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka je lobiranjem uspjela da omogući prodaju novih automobila na dizel i benzin u Evropskoj uniji i poslije 2035. godine – ukoliko se pokreću na sintetička goriva. Svi ostali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem biće zabranjeni.

Ali EK je sada predstavila prijedlog za uključivanje novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem koji rade na e-gorivo u saobraćaj. Ovim prijedlogom Komisija omogućava eGoriva, ali ih faktički i onemogućava, barem tako u "Alijansi za eGoriva" tumače prijedlog uredbe, koja zagovara upotrebu eGoriva, piše B92. 

Prijedlog koji je sada na stolu toliko je restriktivan da ne može da se sprovede u praksi, tvrde u udruženju. Tako će zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem ostati na snazi i 2035. godine.

Šta je suština prijedloga? Tokom proizvodnje eGoriva, CO2 se uzima iz vazduha, koji se kasnije, sagorijevanjem u automobilima, vraća u atmosferu. Dakle, ono što se uzme, to se i vrati, pa je emisija CO2 nula.

Međutim, EK sada traži i da se u lancu transporta, skladištenja i distribucije goriva koriste sistemi i cisterne sa nultom emisijom CO2, a to je iz današnje perspektive utopija.

"Smanjenje emisije za 100% je stoga gotovo nemoguće. Ovo se odnosi na sve tehnologije, uključujući i elektromobilnost. Sve dok transport i distribucija takođe nisu pokriveni obnovljivim izvorima energije, nemoguće je postići potpuno smanjenje emisija", kažu u eFuel Alijansi, jasno ukazujući prstom na elektromobilnost, koja takođe nije čista od emisije CO2.

Inače, EK je ranije saopštila da će novi benzinski i dizel motori, proizvedeni od 2035. godine, morati da budu opremljeni posebnim sistemima koji će prepoznati sintetičko gorivo. Ako u njih sipate klasični benzin i dizel, neće moći da se pokrenu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.