Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Belan: Crna Gora je željela da doprinese inicijativi ,,Pojas i put“ i dobije dio trgovinsko-ekonomskog ,,kolača“

Belan: Crna Gora je željela da doprinese inicijativi ,,Pojas i put“ i dobije dio trgovinsko-ekonomskog ,,kolača“

Komentarišući desetogodišnjicu od pokretanja inicijative ,,Pojas i put“, bivši koordinator inicijative 16+1 Vatroslav Belan, podsjetio je da je Crna Gora pristupila tom projektu 2017. godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji, što su u tadašnjoj Vladi Crne Gore, vidjeli kao razumnu i praktičnu odluku, jer je u trenutku potpisivanja naša zemlja bila 68. članica na svijetu koja je iskazala namjeru da bude dio takvog projekta.

Belan: Crna Gora je željela da doprinese inicijativi ,,Pojas i put“ i dobije dio trgovinsko-ekonomskog ,,kolača“ Foto: Media biro
Media BiroIzvor

,,Već tada se direktno priključio određen broj članica Evropske unije, prije svega, naši direktni zapadni susjedi. Još veći broj članica EU i NATO saveza su iskazale interesovanje i već postale članice i share holderi Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), vidjevši u tome direktne trgovinske i poslovne mogućnosti. Put označava tzv. ,,pomorski put svile“ i on je bio planiran da prođe Jadranskim morem, ispred crnogorske obale. U tom momentu se razmišljalo o mogućim benefitima za Luku Bar i Crnu Goru kao jedan manji logistički saobraćajni i trgovinski hub u rastućoj trgovini između EU, Kine i cjelokupne Azije. Ideja ,,Pojasa i puta“ je bila da integriše i poveže 70 zemalja od Kine, preko Južne Azije, Sjeverne Afrike do EU“, izjavio je Belan, navodeći da su željeli da kao država doprinesemo i imamo svoj dio trgovinsko-ekonomskog ,,kolača“, posebno uzimajući u obzir geografsku poziciju i ono što se može iskoristiti. 

Kada je riječ o smjeru u kojem inicijativa ide i ulozi Crne Gore, Belan naglašava da treba vidjeti koja je ideja Narodne Republike Kine za buduće decenije.

,,Kao članica NATO-a i EU članica, Crna Gora treba da nastavi da slijedi ono što je EU politika. Ovo kažem zato što u pojedinim oblastima zemlje članice imaju tijesnu saradnju sa Kinom, trgovinske obrte, dnevnu razmjenu dobara. Ovo je na izvršnim vlastima i onima koji promišljaju crnogorsku ekonomsku diplomatiju“, kazao je bivši koordinator inicijative 16+1.

Ujedno je iskazao i vjerovanje da je Crna Gora sposobna da vraća kredit Exim banci.

,,Nadam se da ćemo uvijek imati vladu i ministra finansija koji će znati da upravljaju crnogorskim dugom, tako da ne budemo u bojaznosti od bilo koje zemlje, pa ni NR Kine“, zaključio je Belan. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Libero_neregistrovani
30.09.2023. 11:45

Najozbiljniji hrvatski političar u CG i za razliku od nacionalista iz HGI, Vatro je istinski gradjanski orjentiran i voli CG. Dokaz leži u tome što nikad ne bi dozvolio da pljune na svoj narod i famelju tako što bi pristao da bude ministar u vladu Dritana Abazovića koja je potpisala izdajnički akt sa okupatorskom srbijanskom crkvom.

5
2
J JOC_neregistrovani
30.09.2023. 14:52

@Libero_neregistrovani ...e moj Libero Srbine usudi se tako gaditi svoje Srbe i plaćam ti piće! Dakle Crnogorcima nisu problem Hrvati - jer im je vrijeme vladavine Hrvata Tita bilo najbolje, a i danas su im Andrija i Belan - Hrvati i cg patrioti potencijalno najbolji političari!

3
0