Svijet

Poručio da SAD neće pisati „neograničene čekove“

Bajden pozvao Predstavnički dom da hitno odobri pomoć Ukrajini i Izraelu

Američki predjsednik Džozef Bajden pozvao je danas Predstavnički dom američkog Kongresa da što prije odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu.

Bajden pozvao Predstavnički dom da hitno odobri pomoć Ukrajini i Izraelu Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, SAD bi trebalo da povećaju podršku Ukrajini kako bi spriječile ruskog predsjednika Vladimira Putina da zadire u zemlje NATO saveznike i osigurale da on ne uvlači američke trupe u budući rat u Evropi.

"Sada nije vrijeme da napuštamo naše prijatelje. Predstavnički dom treba hitno da odobri zakone o nacionalnoj bezbjednosti uz pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i da pruži prijeko potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi", naglasio je šef Bijele kuće u autorskom tekstu za Vol strit džurnal.

On je naglasio da ako Kongres odobri pružanje vojne pomoći Ukrajini i Izraelu, SAD neće pisati „neograničene čekove“.

"Poslaćemo vojnu opremu iz naših zaliha, a zatim iskoristiti novac koji je odobrio Kongres da dopunimo te zalihe kupovinom od američkih dobavljača. Ovo uključuje rakete Patriot proizvedene u Arizoni, rakete Džavelin proizvedene u Alabami i artiljerijske granate proizvedene u Pensilvaniji, Ohaju i Teksasu. Ulagali bismo u američku industrijsku bazu, kupovali američke proizvode koje proizvode američki radnici, podržavali bismo poslove u skoro 40 država i jačali nacionalnu bezbjednost. Pomogli bismo našim prijateljima tako što bismo pomogli sebi", naveo je američki predsjednik.

On je ocijenio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao da slomi volju ukrajinskog naroda, ali da nije uspio.

"Sada pokušava da slomi volju Zapada. Ne možemo mu dozvoliti da uspije. Postoje trenuci u istoriji koji zahtijevaju vođstvo i hrabrost. Ovo je jedan od njih", zaključio je Bajden.

U ponedjeljak je predsjedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson predstavio odvojene planove pomoći SAD Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je u utorak da se administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena protivi potencijalnom predlogu Republikanaca u Predstavničkom domu da se pomoć Izraelu i Ukrajini daje u dva odvojena paketa.

Portal Analitika