Svijet

Bajden olakšava put do državljanstva za pola miliona supružnika Amerikanaca

Implementacija će se odvijati u narednim mjesecima, a većina potencijalnih korisnika će biti Meksikanci, rekli su visoki zvaničnici Bajdenove administracije u razgovoru s novinarima

Bajden olakšava put do državljanstva za pola miliona supružnika Amerikanaca Foto: AP News
Portal AnalitikaIzvor

Američki predsjednik Džozef Bajden juče je najavio jedan od najopsežnijih programa legalizacije u novijoj istoriji, nudeći put ka državljanstvu za stotine hiljada imigranata koji se nalaze ilegalno u SAD-u i koji su u braku s američkim državljanima, prenosi AP.

Ova odluka je u oštroj suprotnosti s planovima republikanskog rivala Donalda Trampa za masovne deportacije.

"Možemo ovo popraviti. To radim i danas", rekao je Bajden iz Bijele kuće, osvrnuvši se na napore da se legalizuje boravak ove kategorije migranata.

Program će biti otvoren za procijenjenih 500.000 supružnika koji žive u SAD-u najmanje 10 godina zaključno sa 17. junom, navode Bijela kuća i američko Ministarstvo za unutrašnju sigurnost u saopštenju za medije.

Takođe će sticanje državljanstva biti dostupno za oko 50.000 djece mlađe od 21 godine koja imaju roditelja američkog državljanina.

"Ove mjere će promovirati porodično jedinstvo i ojačati našu ekonomiju", stoji u objavi Bijele kuće.

Bajden, demokrata koji se kandiduje za drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru, preuzeo je dužnost obećavajući da će preokrenuti mnoge restriktivne imigracione politike svog prethodnika Trampa, koji takođe želi da se vrati u Bijelu kuću.

Ali, suočen s rekordnim brojkama hapšenja migranata na granici SAD-a s Meksikom, Bajden je posljednjih mjeseci pooštrio svoj pristup.

Ranije ovog mjeseca, Bajden je zabranio većini migranata koji prelaze granicu SAD-Meksiko da traže azil, politika koja je odražavala sličnu zabranu azila iz Trampove ere i izazvala kritike od strane zagovornika imigracije i nekih demokrata.

Bajdenov planirani program sticanja legalnog boravka za supružnike američkih građana mogao bi ojačati njegovu kampanju poruke da podržava humaniji imigracioni sistem i pokazati kako se razlikuje od Trampa, koji već dugo ima tvrdi stav prema legalnoj i ilegalnoj imigraciji.

Program će omogućiti supružnicima i djeci da podnesu zahtjev za stalni boravak bez napuštanja SAD-a, uklanjajući potencijalno dugotrajan proces i razdvajanje porodica. Ako im se odobre zelene karte, mogli bi na kraju podnijeti zahtjev za američkim državljanstvom.

Osobe koje se smatraju prijetnjom javnoj bezbjednosti ili koje imaju diskvalificirajuću kriminalni dosje neće biti podobne za ovaj program.

Implementacija će se odvijati u narednim mjesecima, a većina potencijalnih korisnika će biti Meksikanci, rekli su visoki zvaničnici Bajdenove administracije u razgovoru s novinarima.

Portal Analitika