Kultura

Putopisni vodič „Crna Gora van utabanih staza” Marianne Twillert-Wennekes predstavljen u Podgorici (VIDEO)

Avanturističke ture kroz našu zemlju: Knjiga za sve koji žele upoznati autentičnu Crnu Goru

“Opisala sam ture koje nećete naći u običnim turističkim vodičima. Nadam se da ćete svi koji budete čitali ovu knjigu uživati u tim uzbudljivim turama”, poručila autorka djela objavljenog u izdanju Portala Analitika

Avanturističke ture kroz našu zemlju: Knjiga za sve koji žele upoznati autentičnu Crnu Goru Foto: Media biro
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga putopisnih vodiča „Crna Gora van utabanih staza“ i "Montenegro Off The Beaten Track", autorke Marianne van Twillert-Wennekes, u izdanju Portal Pressa (Portal Analitika) predstavljena je sinoć u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici.

U knjigama su opisane 24 avanturističke ture, detaljno obrađene za samostalni obilazak vozilom.

Twillert-Wennekes: Zaljubila sam se u Crnu Goru kao dijete

Jučerašnja promocija bila je prilika da se široj crnogorskoj javosti predstavi sama autorka Marianne van Twillert-Wennekes. Rođena u Holandiji, nakon što je završila studije turizma u Briselu, preselila se u Titovu Jugoslaviju i zaposlila u Budvi. Više od 50 godina živi u Crnoj Gori gdje je radila kao prevodilac i tumač za engleski, njemački, holandski za mnoge domaće i međunarodne organizacije.

“Već kao dijete zaljubila sam se u Crnu Goru, jer sam ovdje sa roditeljima dolazila na godišnje odmore. Ovdje sam srela i mog supruga, Paula prije 13 godina koji je tada pisao turistički vodič na holandskom jeziku o Crnoj Gori. Ja sam njemu pomagala, dala sam mu fotografije za njegovu knjigu i mi smo tada vidjeli da imamo mnogo toga zajedničkog”, prisjetila se Twillert-Wennekes.

Kako je dodale, spojila ih je ne samo ljubav između njih, već i ljubav prema Crnoj Gori, ali i ljubav prema prirodi i putovanjima.

“Nakon susreta sa Paulom odlučila sam da pišem blog Montenegro for Me. Pošto sam željela da dijelim sve ljepote Crne Gore sa drugima, u međuvremenu sam objavila nekih 350 tekstova", objašnjava Twillert-Wennekes.

Iako, kako kaže, nije bilo lako da stalno nalazi nove teme i mjesta u Crnoj Gori o kojima bi mogla pisati, novu inspiraciju je našla tokom pandemije koronavirusa kada je sa mužem terenskim autom počela obilaziti izolovanije i manje poznate rute po Crnoj Gori.

“Tako se rodila neka ideja da napravim kolekciju tih tura i da to adaptiram za knjigu.Ova knjiga nije namijenjena ljudima koji vole luksuz, skupe hotele ili ekskluzivne restorane. Ovo je knjiga namijenjena ljudima koji zaista žele da se upoznaju sa onom pravom, autentičnom Crnom Gorom kakva i dalje postoji, iako sve manje. Opisala sam ture koje nećete naći u običnim turističkim vodičima. Nadam se da ćete svi koji budete čitali ovu knjigu uživati u tim uzbudljivim turama,” navela je autorka.

Đuranović: Veliki i uspješan izdavački poduhvat 

Prvo izdanje knjige koje bilo je objavljeno samo na engleskom jeziku 2022. godine i rasprodato je, na šta su autorka, ali i Portal Analitika kao izdavač jako ponosni. Na jučerašnjoj konferenciji je publici predstavljeno izdanje knjige na crnogorskom jeziku, kao i drugo i dopunjeno izdanje na engleskom jeziku.

“Ponosni smo jer je ovo prvi put od kada postoji Analitika da imamo drugo prošireno izdanje neke knjige i baš nam je drago da je to Marianina knjiga. Uspjeli smo u ovom poduhvatu koji je i za veće izdavačke kuće vjerovatno zahtjevan – da dva izdanja knjige istovremeno objavimo. To smo najviše uspjeli zbog dobrog tima – prvenstveno zbog Mariane, koja je oblikovala ovu knjigu uz pomoć svog supruga Paula Wennekesa koji je i glavni urednik izdanja”, istakla je izvršna direktorica Portala Analitika, Tinka Đuranović.

Kako je dodala, fotografije su Marianine i iz njih se jednako vidi njena očaranost crnogorskim pejzažom i neutabanim stazama Crne Gore.

“Ljepotom izraza u crnogorskom izrazu se bavila lektorka Lida Vukmanović-Tabaš. Korice je dizajnirala Ankica Remiković, grafička dizajnerka sa dugim stažom koja radi u Pobjedi i sarađuje sa Analitikom. Dizajn je radila za prvu, a poslije i za drugu knjigu, te smo joj zahvalni što je sve besprekorno oblikovala”, navela je Đuranović.

Vukmanović-Tabaš: Prava istraživačka avantura

Sadržajni prikaz knjige na promociji u Podgorici predstavila je Lida Vukmanović-Tabaš, koja osim što je lektorka knjige i prijateljica je autorke.

“Impresionira me Marianina ličnost, njen istraživački i avanturistički duh, duboka povezanost sa prirodom i želja da ovo naše kamenito tlo upozna do tančina, kao i njeno izuzetno fotografsko oko što možemo vidjeti gledajući njene prelijepe fotografije. Ovaj vodič sadrži 24 avanturističke ture, a zanimljivo je da je riječ o neutabanim stazama. Bilo je dosta nekih publikacija koje su o našim prirodnim ljepotama i lokalitetima, ali ovo je pravi istraživački poduhvat,” istakla je Vukmanović-Tabaš.

Paul Wennekes: Ostani na ovom putu

Veliku ulogu u stvaranju knjige odigrao je i autorkin suprug i glavni urednik izdanja, Paul Wennekes.

„Prvi put kada sam posjetio Titograd, bilo je to 1968. godine, prije nego što se većina vas rodila. Sljedećeg puta to je bila Podgorica 2007. godine i onda u najboljem novinarskom putovanju 2009. godine srce mi je zauvijek ostalo vezano za Crnu Goru. Tada sam odlučio da napravim nešto i predstavim Crnu Goru, tako je nastala moja knjiga – vodič Montenegro na holandskom jeziku“, kazao je Paul Wennekes. 

Kako je dodao, 2010. godine zamolio je Marijanu da kriguje crnogorske riječi u njegovoj knjizi. 

„Ona je to uradila, pročitala je čitav tekst knjige prije objave i njen prvi komentar je bio „Moje fotografije su mnogo bolje“. Bio sam iznenađen, a onda sam pomislio i rekao: „U redu kada su tvoje slike bolje, onda ću ih koristiti“. I tako knjiga je odštampana uz Marijaninu pomoć“, ispričao je Wennekes. 

Ističe da se od tada nijesu sreli uživo sve dok...

„Tek smo se sreli nakon objave moje knjige i tada sam srce „izgubio“ po drugi put, kada smo se upoznali. Sljedeći korak je bio da živim u Crnoj Gori, i tako sam uradio i sa Marijanom sam i danas. Zajedno sa Natašom, Marijaninom mlađom ćerkom nagovorio sam Marijanu da započne da piše o našoj prelijepoj zemlji“, kazao je Wennekes.

Kako je ukazao, njena ljubav ka prirodi kao i njegova za Crnu Goru, njenu divlju ljepotu i zaboravljena mjesta dovele su do toga da je Marijana objavila stotine tekstova na svom blogu i sa puno uspjeha.

„A sad malo o knjigama – vidjeli ste da je moja uloga u knjigama glavni urednik. Da li znate što to znači? Ispričaću vam. Prvo – pripremanje večere na vrijeme. Drugo – biti ljubazan prema autoru svo vrijeme. Treće - saglašavanje sa svime što ona želi uz uvjerenje da ona radi ono što želim i ja na način da ne može prepoznati da radi upravo ono što želim“, duhovito je pojasnio Wennekes.

Kako je napomenuo - Marijana ima jaku volju, ali i on takođe. 

„Da li možete zamisliti kako je naša rasprava oko knjige izgledala kod kuće? Svi vjeruju da je holanski Marijanin prvi jezik, ali ja znam bolje. Naljutite je i ona će se svađati na crnogorskom jeziku. Jedina stvar koju tada mogu da uradim je da sačekam i odgovorim – molim titlovanje“, kazao je Wennekes.

On je sa promociju sinoć uputio posebnu poruku supruzi.

“Veoma sam ponosan muž. Mariana, ti si veoma inspirativna žena, koja voli svoju zemlju cijelim srcem i dušom i siguran sam da si kreirala knjigu koja će donijeti zadovoljstvo svima koji je budu čitali. Molim te, ostani na ovom putu i napravi vremena za svoju narednu knjigu. Biću uz tebe sa lijepim obrocima, mojom ljubavlju i divljenjem prema tebi i tvom radu. Uradila si sve kako bi promovisala našu zemlju. Hvala puno, sunce moje,” poručio je Wennekes.

Moderatorka promocije bila je novinarka Analitike Biljana Roćen-Knežević.

Obje knjige će već za nekoliko dana biti u prodaji u knjižarama, dok će od sljedeće sedmice crnogorsko izdanje biti u prodaji i na kioscima.

Portal Analitika