Kultura

Autorsko književno veče Miraša Martinovića

Izvor

Martinović je u literaturu je ušao 1973. godine zajedničkom zbirkom pjesama naslovljenom Dodir leta, ali je pažnju čitalačke publike i književne kritike privukao naredne godine objavivši prvu samostalnu poetsku knjigu Mit o trešnji, za koju je dobio nagradu Lazar Vučković. Nakon toga, publikuje pjesničke naslove: Molitve mravu, Krugovi u pijesku, Zima sa Mandeljštamom i Tabula smaragdina, a nedavno se pojavila knjiga poezije Govor kraljeva, koja za tematsku osnovu ima istoriju barskog kraja.

Pored zbirke pjesama Nevidljivi ljetopis, ovo je druga od četiri knjige najavljene tetralogije pod naslovom Neotkrivena zemlja, u koju će biti uvršteni i naslovi Govor zemlje i Govor vjekova... Svoje prvo prozno djelo, roman Jeretik, Martinović je objavio 1983. godine, a potom slijede istorijsko-metafizičke knjige: Posljednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci. Romani naslovljeni: Putevi Prevalise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta i Snovi o Doklei pripadaju antičkom ciklusu o Crnoj Gori, a uskoro će im se pridružiti i knjiga Vladimir i Kosara. Djelo Putevi prevalise objavljeno je 2001. u Italiji pod naslovom Pietre di Montenegro (Kamenje Crne Gore), a roman Teuta je doživio više izdanja i po njemu je napravljena istoimena pozorišna predstava. Osim na italijanski, djela su mu prevođena i na hebrejski, albanski i turski jezik... MiraššMartinović je član Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra, a za svoj književni rad dobio je Oktobarsku nagradu Herceg Novog.

Njegov sagovornik u Baru i moderator programa je pjesnik i esejista Miroslav Jovanović Timotijev, a publiku će u književno veče uvesti urednica književnog programa Festivala Mila Čordašević.

foto: butua.com

Portal Analitika