Politika

"Mislim da ne bismo ništa na tom sastanku riješili"

Anušić: Krapovićevi stavovi neprihvatljivi, moramo pregovarati

Stavovi crnogorskog ministra odbrane Dragana Krapovića o brodu Jadran i poloči u Morinju za Hrvatsku su apsolutno neprihvatljivi, kazao je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić, i poručio da se o tim temam mora razgovarati.

Anušić: Krapovićevi stavovi neprihvatljivi, moramo pregovarati Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP
RTCGIzvor

Ministar odbrane Dragan Krapović nije se juče sastao sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem u Tivtu, kako je bilo planirano. Anušić je saopštio da je sastanak sa Krapovićem otkazao zbog njegovih izjava o ploči u Morinju i brodu Jadran.

Krapović potvrdio: Otkazan sastanak sa hrvatskim ministrom odbrane
36
Krapović potvrdio: Otkazan sastanak sa hrvatskim ministrom…
13.01.2024 17:44
Anušić: Sastanak s Krapovićem otkazao sam zbog njegovih izjava o ploči u Morinju i brodu Jadran
28
Anušić: Sastanak s Krapovićem otkazao sam zbog njegovih…
13.01.2024 18:45


Anušić za RTCG kaže da su upravo to trebalo da budu teme njihovog prvog sastanka.

"On (Krapović) je u tim izjavama jasno dao do znanja da su stavovi njegovi potpuno na suprotnom polu od onoga što ja kao ministar i kao potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar obrane, donosim kao stavove koje mi imamo na taj razgovor. I onda više nije bilo smisleno taj razgovor i taj sastanak održati, jer mislim da ne bismo ništa na tom sastanku riješili. Ti stavovi koji su izrečeni nisu nama neprihvatljivi, nego su nama apsolutno neprihvatljivi i sa tih pozicija ne bismo vjerojatno ništa mogli zaključiti što bi bilo korisno niti za Crnu Goru niti za Hrvatsku”, poručio je Anušić.

On je kazao da je juče bio u Crnoj Gori na obilježavanju Dana Hrvata, ali da do razgovora mora doći.

“Mora se početi pregovarati, tu nema nikakve dileme, ja sam i bio spreman pregovarati, ali ako ćemo govoriti o tome da brod Jadran nije hrvatsko vlasništvo, to je neistina, to je potpuna neistina. Ako ćemo govoriti o tome da se ploča u Morinju treba promijeniti, ja se s tim ne mogu složiti nikako, niti će se vlada Republike Hrvatske sa stim složiti. To su početne stavke, postavke o kojima mi ne možemo razgovarati na način da o tome pregovaramo. Tu su jasne stvari, možemo pregovarati o mnogo drugih stvari u kojima trebamo naravno razgovarati, pregovarati, ali neke vlade prije u Crnoj Gori su taj problem riješile. Niz problema se rješavalo i Hrvatska je uvijek pružila ruku i pružat će ruku i dalje Crnoj Gori u njenoj želji da postane članica EU, da postane zemlja koja će vrednovati baštiniti i zapadne vrijednosti i u tom smislu ćemo Crnoj Gori pomagati i dalje", zaključio je Anušić.

Podsjetimo Krapović je u četvrtak, na Televiziji Vijesti, rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod "Jadran" i da nisu spremni da pregovaraju o vlasništvu.

On je, govoreći o ploči u bivšem vojnom logoru Morinj, kazao da je ploča postavljena na pogrešan način i da natpis ne odgovara činjenicama i da ta ploča treba da bude zamijenjena drugom sa adekvatnim tekstom.

Portal Analitika