Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Adžić: Režimski diktat ne prihvatati, ukoliko se popis valjano ne organizuje treba ga bojkotovati

Crnogorska evropska partija insistira da se popis stanovništva odloži za iduću godinu

Adžić: Režimski diktat ne prihvatati, ukoliko se popis valjano ne organizuje treba ga bojkotovati

Koordinator Inicijativnog odbora CEP-a naglašava da je potrebno tražiti popisne komisije, sastavljene od vlasti i opozicije na principima jednakosti, te da je neophodna i kontrola unosa podataka. Poručuje kako ne treba pustiti da nas četnici u mantijama ili u civilu popisuju

Adžić: Režimski diktat ne prihvatati, ukoliko se popis valjano ne organizuje treba ga bojkotovati Foto: Gradski portal
Autor
RMAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska evropska partija smatra da najavljeni popis stanovništva u Crnoj Gori treba bojkotovati, u slučaju da se ne odloži i ne bude organizovan na valjan način i uz punu domaću i međunarodnu kontrolu. To je za Portal Analitika poručio koordinator Inicijativnog odbora Crnogorske evropske partije, Novak Adžić.

„Nama ne treba projektovani i nekontrolisani popis stanovništva, koji bi bio etnički inženjering, no slobodni popis čiji rezultati neće biti sporni. Potreban nam je popis koji će biti sproveden bez ucjena, bez pritisaka i drugih zloupotreba. Dakle, treba nam valjani i pouzdani popis, saglasan međunarodnim standardima, onaj čiji rezultati neće i ne mogu biti falsifikovani i đe se ljudi neće potkupljivati, uslovljavati i biti pritiskani, na razne načine, kako da se izjasne po naciji, jeziku i vjeri, već da oni mogu potpuno suvereno da se opredijele i ostvare pravo da se izjasne ili ne izjasne po tim pitanjima“, naglašava Adžić. 

Podvlači da Crnoj Gori treba slobodan, a ne projektovan, namješten popis stanovništva.

„Nažalost, kod nas popis nije statističko i demografsko, no političko-ideološko pitanje.

Najavljeni popis, na način i u vremenu, kako se namjerava organizovati jako zabrinjava, primarno zbog načina na koji ga projektanti misle sprovesti. Ovakav namjeravani popis praktično da nam je režim nametnuo i to tako da on može biti svojevrsna omča oko vrata Crnoj Gori i Crnogorcima/Crnogorkama, kao i drugim nesrbima u Crnoj Gori“, upozorava sagovornik Analitike. 

Diktate režima, poručuje, ne treba prihvatiti. 

„Smatramo da je potrebno insistirati na doradi zakonske regulative o popisu. Važno je jasno reći i insistirati da popis treba odložiti makar najranije za proljeće naredne godine, sa ciljem da se kvalitetno i u razumnim rokovima (a ne na vrat na nos) sve što je potrebno pripremi za popis stanovništva“, napominje on.

Crnoj Gori treba slobodan, a ne projektovan, namješten popis stanovništva

Kaže da iz Crnogorske evropske partije insistiraju da popis treba odložiti za narednu godinu i da to treba da bude kontrolisani popis od, kako dodaje, strane opozicije i međunarodne zajednice, civilnog sektora (onoga što je od njega ostalo).

„I to sa ciljem da bi se spriječile (ili smanjile koliko je objektivno moguće) zloupotrebe i korupcionaški kupoprodajni aranžmani u pogledu izjašnjavanja po naciji, jeziku, vjeri, za koje smo uvjereni da će ih biti kod određenih krugova, a u organizaciji velikosrpskih centara vlasti, moći i njihovih ekspozitura i punktova“, podvlači Adžić.

Naglašava kako „ne treba pustiti da nas četnici u mantijama ili u civilu popisuju, a ni da popis bude nekontrolisan“. 

„Potrebno je tražiti paritetne (mješovite) popisne komisije, sastavljene od vlasti i opozicije na principima jednakosti, potrebno je da popisivački timovi isto tako budu sastavljeni na mješovitoj osnovi, i neophodna je puna kontrola unosa podataka u popisne listove na licu mjesta i isto tako puna kontrola i provjera elektronskog unosa podataka, da bi se spriječili falsifikati i druge zloupotrebe“, poručuje Adžić.

Jedino takav popis, kako ističe, može biti makar relativno validan i pouzdan.

„Sve suverenističke političke partije u Crnoj Gori, naročito one koje imaju parlamentarni status, treba da se dogovore po ovom pitanju i to tako da se popis, ako ne bude odložen i valjano organizovan bojkotuje i da jasno i čvrsto objasne javnosti zašto ga treba bojkovati i kako treba djelovati da bojkot bude uspješan“, zaključuje Adžić za Analitiku.

Portal Analitika