Svijet

Ministar spoljnih poslova Maldiva

Abdula Šahid novi predsjednik Generalne skupštine UN

Ministar spoljnih poslova Maldiva, Abdula Šahid izabran je sinoć na tajnom glasanju za predsjednika Generalne skupštine UN.

Abdula Šahid novi predsjednik Generalne skupštine UN Foto: Foto: aljazeera.com
BetaIzvor

Šahid je na glasanju pobijedio bivšeg šefa avganistanske diplomatije Zalmaja Rasula sa 143 naspram 48 glasova, pri čemu dvije od 193 države članice skupštine nijesu glasale. Diplomate iz zemalja članica su sa maskama zbog pandemije pozivane pojedinačno da ubace glasački listić u kutiju.

Šahid je obećao da će se zalagati za jednak pristup vakcinama protiv korona virusa, snažniji i zeleniji ekonomski oporavak i za jačanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Odlazeći predsjednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir iz Turske rekao je da Šahid donosi "veliko iskustvo u multilateralnoj diplomatiji".Šahid je "snažan glas koji skreće pažnju" na posljedice pandemije i klimatskim promjenama koje ugrožavaju živote i egzistenciju ljudi na malim ostrvskim državama u razvoju,rekao je Bozkir.

Novi predsjednik Generalne skupštine Šahid (59) stupa na dužnost u septembru nakon polaganja zakletve.

"Ovo je presudan trenutak za UN", rekao je Šahid, ukazujući na "bolest, očaj i razaranje" kao rezultat pandemije, zajedno sa sve većom "nejednakošću, nepravdom i nestabilnošću" i "patnjom" planete zbog klimatskih promjena.

Šahid je rekao da su mu prioriteti tokom jednogodišnjeg predsjedavanja 76. zasijedanjem Generalne skupštine UN oporavak od pandemije tako što će vakcine biti dostupne svim ljudima, i obnova ekonomije kako bi bila zelenija i obezbjeđivanje da nijedna zemlja ne bude prepuštena sama sebi.

On je istakao i da će se fokusirati na "poštovanje prava svih", obnovu UN i angažovanje medija i civilnog društva. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš čestitao je Šahidu, rekavši da je Generalna skupština najreprezentativniji organ UN, temelj njenog rada i "od suštinske je važnosti za organizaciju". Predsjednik Generalne skupštine UN bira se po modelu regionalne rotacije, pa je ove godine biran kandidat iz azijskog regiona. Obično bude jedan kandidat za predsjednika Generalne skupštine UN, ali su ove godine bila dva pošto azijske zemlje nijesu mogle da se usaglase oko kandidata.

Portal Analitika