Kultura

Mićunović: Revitalizacija kulturnih dobara identitetska misija

2804cetinje
P
rojekat „Revitalizacija kulturnih dobara Crne Gore“ nije dnevna politika, ovo je identitetska misija, koja stoji iznad svake vrste politike kazao je ministar kulture Branislav Mićunović, pozdravljajući učesnike radionice čija je tema edukacija i doedukacija kadrova za primjenu metodologije izrade elaborata, koja se organizuje u okviru Projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore”, koja je u subotu počela u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Mićunović: Revitalizacija kulturnih dobara identitetska misija
Portal AnalitikaIzvor

- Uporedićemo i reći ćemo da smo revitalizovali 2000 kulturnih dobara. Biće ova država bogatija za brojna kulturna dobra, što je nemjerljivo kulturno bogatstvo. Ovaj projekat će pomoći da se temeljnije , autentičnije, i na način na koji to kulturna baština zaslužuje, da se nađe u međunardonom kontekst, kazao je Mićunović.

„Revitalizacija kulturnih dobara Crne Gore“ je projekat čiji je autor Lidija Ljesar i koji će sistematizovati, identifikovati i utvrditi stanje kulturnih dobara, nakon čega će biti predložene mjere , specifične kriterijume u odnosu na međunarodne standarde – koje je kulturno dobro vrednovano i u kom smislu je značajno za državu na lokalnom i nacionalnom nivou i međunarodnom nivou.

Projekat je počeo u poslednjem kvartalu prošle godine i za sada je odrađena revalorizacija nepokretnih kulturnih dobara Glavnog grada, a sada se radi revalorizacija pokretnih kulturnih dobara glavnog grada, ali i ostalih 20 opština. Projekat bi trebalo da bude gotov do kraja avgusta.

U registru kulturnih dobara Crne Gore ima 1371 objekata sa statusom nepokretnog kulturnog dobra, saopštila je autorka projekta „Revitalizacija kulturnih dobara Crne Gore „ i pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar.

Stručni timovi su tokom drugog dana radionice dobili uputstva kako postupati u postupku revitalizacije.

Portal Analitika