Literatura

Metafizička dubina Martinovićevog "Dioklitijskog zavještanja"

2304danknjige
N
acionalna biblioteka publikovala je „Dioklitijsko zavještanje“, sedmu knjigu u Martinovićevom ciklusu Corpus Antica, u kojoj je, putem piščeve fikcije, literarno obrađena legenda o Vladimiru i Kosari. Na taj način, poslije „Bijelog gavrana - Romana o imaginarnoj biblioteci u nekoliko čitanja ili Dnevnika Đurđa Crnojevića“, uvaženog pisca Borislava Jovanovića, crnogorska Nacionalna biblioteka je nastavila sa objavljivanjem djela inspirisanim velikim događajima i ličnostima iz naše bogate i uzbudljive prošlosti, kazala je direktorica NB Jelena Đurović.

Metafizička dubina Martinovićevog "Dioklitijskog zavještanja"
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljanjem ovog novog izdavačkog poduhvata, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ danas je obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Kako je Đurović istakla, namjera NB je da formira reprezentativnu i prepoznatljivu ediciju u okviru Posebnih izdanja, u kojoj bi sabrala djela domaćih autora sa istorijskim konteksom.

- Da smo već u samom začetku te kolekcije postavili visoke literarne standarde, potvrđuje i „Dioklitijsko zavještanje“, knjiga koja je odmah po objavljivanju privukla veliku pažnju javnosti - kako književnih kritičara, tako i čitalaca - kazala je ona i dodala:

- Nacionalna biblioteka i ove godine je brižljivo pripremila program obilježavanja međunarodnog praznika knjige. U cilju popularizacije čitanja, svim narodnim bibliotekama u Crnoj Gori poklonićemo komplet publikacija iz svoje izdavačke produkcije od 2010. do 2013. godine. Takođe, kao i prethodnih godina, i ovog 23. aprila svi zainteresovani građani su mogli besplatno da se učlane u našu biblioteku i na taj način pristupe jednom od najvećih bibliotečkih fondova u regionu.

O knjizi i njegovom autoru govorio je pisac Borislav Jovanović.

- Mogli bi povodom romana Miraša Martinovića da govorimo o jednoj lijepoj slučajnosti i još zanimljivijoj analogiji. „Dioklitijsko zavještanje“, naime, vodi od Duklje do Duklje, od Vladimira i Kosare do Vladimira i Kosare, od hronografa Dukljanina do Miraša Martinovića, modernog pisca... Od jednog davnopeđašnjeg, usmenjačkog, proznog predloška, do lirski angažovanog, recentno segmentiranog, romana na istu temu - smatra on.

Recezent knjige Marjan - Mašo Miljić naglašava da se Martinović, kao pisac, odavno zanima za daleku prošlost Crne Gore, za njene antičke i srednjevjekovne slojeve prije svega.

- Rukopis romana „Dioklitijsko zavještanje“, nevelik po obimu, ali izuzetan po metafizičkoj dubini i tekstualnoj slojevitosti, i, nadasve, po estetskim dometima u stvaralačkom književno-teorijskom maniru i postupku, predstavlja po mnogo čemu jedinstveno književno djelo - zaključuje Miljić.

Portal Analitika