Društvo

MANS podnio krivičnu prijavu protiv NN zaposlenih u MUP-u

mans
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselinu Vučkoviću, krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), javlja agencija MINA.

MANS podnio krivičnu prijavu protiv NN zaposlenih u MUP-u
Portal AnalitikaIzvor



MANS je podnio tužbu zbog, kako su naveli, sumnje u zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja potpisa na zapisnicima o inspekcijskom nadzoru nad promjenama u biračkim spiskovima.

Iz te nevladine organizacije (NVO)su naveli da su pregledali dokumenta koji sadrže podatke o izvršenom inspekcijskom nadzoru nad postupcima upisa i brisanja iz biračkog spiska koji je uoči predsjedničkih izbora pokrenut na inicijativu predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića.

Prema njihovim riječima, potpisnici svakog od tih dokumenata su upravni inspektori Sektora za državnu upravu u MUP-u, Veljko Raspopović, Lidija Pantović i Goran Petrović.

„Poređenje zapisnika je otkrilo da njihovi potpisi nijesu identični na svim rješenjima. MANS je otkrio osam vrsta različitih potpisa jednih te istih upravnih inspektora, od čega na četiri vrste potpisa otpada preko 90 odsto svih zapisnika koji su potpisani“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se u jednoj takvoj grupi nalaze 154, drugoj, 167, dok je u trećoj i četvrtoj po 156 zapisnika.

„To znači da je skoro svaki četvrti zapisnik potpisan na drugačiji način. Preostale vrste potpisa su se našle na nešto manjem broju zapisnika“, kazali su iz MANS-a.

Oni navode da, imajući u vidu toliki broj različitih vrsta potpisa, nije moguće
utvrditi koji je original.

„Kako je predmet inspekcijskog nadzora postupak jednog od osnovnih građanskih prava - glasačkog prava, smatramo da su ovakvi bezbjedonosni 'propusti' nedopustivi, naročito kada je u pitanju MUP koji treba da se bori protiv krivičnih djela“, smatraju u MANS-u.

Portal Analitika