Društvo

MUP: Delegaciji EU i ambasadi SAD o razlozima za promjene u biračkom spisku

birackispisak
M
inistarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je danas sastanak sa predstavnicima Delegacije Evropske unije i Američke SAD u Podgorici, na kojem su prezentovane aktivnosti preduzete povodom inicijativa predsjedničkih kandidata za vršenje nadzora za oko 7000 predmeta, pristiglih ovom Ministarstvu, četiri dana prije održavanja predsjedničkih izbora, saopšteno je iz MUP-a Portalu Analitika.

MUP: Delegaciji EU i ambasadi SAD o razlozima za promjene u biračkom spisku
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku su pojašnjene i nadležnosti Ministarstva, odnosno Upravne inspekcije, shodno Zakonu o biračkim spiskovima, u nadzoru nad primjenom propisa kojima se uređuje vođenje biračkih spiskova, aktivnosti koje je upravna inspekcija do sada preduzela povodom podnijetih predstavki kao i rezultati do kojih se došlo tokom dosadašnjih kontrola, saopštavaju iz MUP-a.

Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva su ukazali na konkretne slučajeve u kojima je izvršen nadzor kao i zakonske osnove, odnosno razloge za promjene u biračkom spisku, nastale kao rezultat promjena u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, a  tiču se promjene ličnog imena, matičnog broja, adresi stanovanja i ostalih podataka, koji se sedmično dostavljaju organima lokalne uprave. Kako su ovi organi odgovorni za tačnost i ažurnost biračkog spiska, do njegovog zaključenja oni su bili u obavezi da navedene promjene unesu u birački spisak.

Predstavnik Delegacije Evropske unije Alberto Kamarata je izrazio zahvalnost na pozivu da učestvuje sastanku. On je napomenuo da je potrebno ojačati povjerenje građana u izborni proces i nastaviti rad na unaprjeđenju biračkih spiskova.

Državna sekretarka Jadranka Vojinović je istakla da je jačanje povjerenja građana u nadležne institucije cilj i državnih organa te da je potrebno intenzivirati aktivnosti na unaprjeđenju administrativnih kapaciteta i razmjeni informacija između državnih i lokalnih organa i civilnog sektora.

 

 

 

Portal Analitika