Region

CNV: Prikupiti potpise za Nacionalni savjet Crnogoraca

Crnogorsko nacionalno vijeće u Srbiji pozvalo je danas sve građane crnogorske nacionalnosti u Srbiji da daju potpis u cilju pokretanja inicijative za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, saopšteno je Portalu Analitika iz CNV-a.

 

Za predaju inicijative potrebno je obezbijediti nešto manje od 2.000 potpisa.

 

vijecezajedno

C
rnogorsko nacionalno vijeće, organizacija koja okuplja deset crnogorskih udruženja u Srbiji, održalo je danas konferenciju za štampu u prostorijama Medija centra u Beogradu.

CNV: Prikupiti potpise za Nacionalni savjet Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

Ispred Crnogorskog nacionalnog vijeća govorili su mr. Mihailo Terzić, predśednik Vijeća i Slobodan Jovanović, član glavnog odbora.

Terzić je pozvao sva udruženja koja sačinjavaju CNV i sve građane crnogorske nacionalnosti u Srbiji da se odazovu apelu za prikupljanju potpisa u cilju pokretanja inicijative za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, kao institucije koju predviđa Ustav Republike Srbije u cilju zaštite nacionalnih manjina u Srbiji i njihovog kulturnog identiteta.

vijecestari
Tom prilikom, Terzić se osvrnuo na dosadašnji odnos javnosti i vlasti Srbije prema nacionalnim Crnogorcima, dotakavši se razloga nepostojanja Nacionalnog savjeta u proteklom periodu, iako su sve ostale nacionalne manjine formirale svoje nacionalne savjete. Takođe, Terzić je govorio o malom interesovanju medija u Srbiji za probleme crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i odsustvu uvažavanja mišljenja  njenih predstavnika za pitanja od važnosti za nacionalnu zajednicu i odnos između Republike Srbije i Crne Gore. Na kraju, Terzić je govorio o značaju Nacionalnog savjeta za očuvanje crnogorske nacionalne kulture i posebnosti, kao i njegovom značaju u borbi protiv asimilacije nacionalnih Crnogoraca, bez obzira da li je ona prirodan proces ili je posljedica društvenih okolnosti.

vijeceslobodan
Slobodan Jovanović
je takođe pozvao sve građane Srbije crnogorske nacionalnosti da se odazovu i daju svoj potpis za pokretanje inicijative za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji. Napomenuo je da je potrebno obezbijediti nepunih 2.000 potpisa, sudskih ovjerenih, kako bi se mogla predati inicijativa, odnosno 20% ukupne crnogorske populacije po posljednjem zvaničnom popisu. Nakon toga, procedura po Zakonu nalaže da se  formiraju birački spiskovi koji moraju sadržati 50 odsto ukupne populacije Crnogoraca po popisu, umanjene za 20%. Kad su u pitanju nacionalni Crnogorci u Srbiji to iznosi oko 16.000 birača.

Neposrednim izborima biraju se predložene liste od strane zainteresovanih subjekata. U slučaju da se ne formiraju birački spiskovi u predviđenom broju, izbori se vrše elektorskim putem, nakon čega se formira elektorska skupština koja između sebe bira članove Nacionalnog vijeća.

Jovanović je zamolio da pripadnici crnogorske manjine ulože dodatni napor kako bi ispunili uslove potrebne za validan glas, s obzirom na potrebnu proceduru.  Na kraju svog izlaganja Jovanović je naglasio da su udruženja koja su članovi CNV-a već počela sa prikupljanjem potpisa, te da je prikupljeno preko 200 potpisa.

Takođe, Jovanović je najavio izbornu skupštinu CNV za 11. maj ove godine, poslije koje će biti organizovan koktel  za mnogobrojne zvanice nakon koje će se takođe prikupljati potpisi za inicijativu za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

 

 

Portal Analitika