Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • ANTENA M: Lažno predstavljanje na Fejsbuku - (ne)rješiv problem? Strugar: Postoji nekoliko lažnih profila na moje ime

ANTENA M: Lažno predstavljanje na Fejsbuku - (ne)rješiv problem? Strugar: Postoji nekoliko lažnih profila na moje ime

1904-Ivan
R
adio Antena M je istraživala na temu lažnih profila na društvenim mrežama. Kako saznaju često se iza imena i prezimena slavnih kriju sasvim druge osobe, koje nerijetko pišu kompromitujuće komentare i  šalju uvrjedljive poruke. Kik bokser Ivan Strugar imao je takvo negativno iskustvo. Stručnjaci kažu da  jedinstveno rješenje za sankcionisanje lažnog prijavljivanja, za sada ne postoji.

ANTENA M: Lažno predstavljanje na Fejsbuku - (ne)rješiv problem? Strugar: Postoji nekoliko lažnih profila na moje ime
Portal AnalitikaIzvor

Od kako je društvena mreža Fejsbuk postala aktuelna i na našim prostorima, žrtva lažnog predstavljanja poznati crnogorski kik bokser je za Antenu M kazao da na njegovo ime postoje dva ili tri profila.

- Nije mi to bilo strašno na početku, ali u posljednje dvije godine su počeli da komentarišu neka dnevno politička dešavanja i to mi je počelo stvarno da smeta, rekao je Strugar.

Lažno predstavljanje na društvenim mrežama je za, saradnika na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Vladimira Vulića, teško rješiv problem.

Iako Fejsbuk kompanija pruža mogućnost prijave lažnih profila, problem je kako na njih reagovati.

- Najčešće kompanija reaguje ako dovoljan broj korisnika odnosno kritična masa prijavi određeni profil ili stranicu za lažno predstavljanje, objasnio je Vulić i dodao da je to mač sa dvije oštrice s obzirom da mogućnost prijavljivanja koriste i neki ozlojeđeni korisnici prijavljujući prave profile samo da bi nanijeli štetu.

0704cerovic01

Komunikolog Radoje Cerović ipak sumnja da bi društvene mreže mogle tek tako da odreaguju na zahtjeve miliona korisnika.

- Pa čak i da se ustanovi da je to istina, jer postoje metodi da se zatvore profili i od strane samih društvenih mreža, ali u tom trenutku dovoljno je da ta osoba koja ima zlu namjeru prema vama promijeni jedno slovo i opet će otvoriti profil na vaše ime i opet ćete imati isti problem koji može da traje mjesecima i to je jedan iluzoran proces, objasnio je Cerović za Radio Antena M.

Kako je situacija izmakla kontroli, Ivan Strugar je slučaj prijavio sudu i dodaje da iako je ta institucija korektno prišla problemu, rješenja nema na vidiku.

Vladimir Vulić napominje da u slučaju Ivana Strugara, ali i drugih poznatih ličnosti koji sami donesu odluku da ne koriste mreže postoji problem „jer veliki broj ljudi želi da bude u kontaktu sa takvim osobama“.

Saradnik na Ekonomskom fakultetu je za Antenu M, kazao o jednom eksperimentu i reakcijama manje grupe Fejsbuk korisnika na taj test.

1904-Vladimir-Vulic

- Fejsbuk im je u jednom trenutku tražio da pošalju kopiju ili pasoša ili lične karte da bi mogli da nastave da koriste servis. Bez obzira što je bio vrlo ograničen segment korisnika kojima je to ponuđeno to je izazvalo priličan bijes, svi vodeći tehnološki blogovi su pisali o tome, društva za zaštitu privatnosti su se odmah oglasila tako da je kompanija odustala od tog pokušaja, objasnio je Vulić.

Poznati kik bokser je preko Antene M poručio svim svojim fanovima da on nema profil na Fejsbuku.

- Volio bih da svi oni koji me vole kroz sport i kroz ono što sam postigao znaju da ako komuniciraju sa nekim Ivanom Strugarom na FB da to jednostavno nijesam ja, nego se to neko lažno predstavlja u moje ime, saopštio je Strugar.

Jedinstveno rješenje za sankcionisanje lažnog prijavljivanja, kaže Vulić, za sada ne postoji, te da kompanije društvenih mreža teško mogu otkriti ko zaista stoji iza takvih naloga.

 

Portal Analitika