Zanimljivosti

Muškarci izbjegavaju aferu s djevojkom prijatelja

muskarciyene
O
doljeti lijepoj i pamentnoj djevojci svog prijatelja možda se čini kao nemoguća misija, ali najnovije istraživanje pokazalo je da muškarcima zapravo nije teško nositi se s tim izazovom. Zašto?

Muškarci izbjegavaju aferu s  djevojkom prijatelja
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici univerziteta u Misuriju otkrili su da nivo testosterona kod muškaraca koji razgovaraju s djevojkama svojih bliskih prijatelja - opada. Ma koliko ona bila atraktivna.

Dakle, muškarci su biološki sazdani da prijateljima ne otimaju djevojke, a stručnjaci smatraju da je to rezultat evolucije.

- Iako muškarci imaju mnogo šanse da "obrade" prijateljevu partnerku, prijedlozi za preljubu su relativno rijetki. Muški nivo testosterona se povećava kada su u interakciji s potencijalnom seksualnom partnerkom ili neprijateljem. Međutim, naši rezultati ukazuju na to da su muški mozgovi razvili obrasce koji stabilnu vezu poštuju - kazao je Mark Flin, profesor antropologije i glavni autor studije.

On navodi da je razumijevanje biološkog mehanizma koji zaustavlja muškarce da se nadmeću za tuđu partnerku može značajno doprinijeti istraživanjima kako ljudi sarađuju u nekoj zajednici, piše Daily Mail.

vecernji.hr

Portal Analitika