Društvo

Usvojen Predlog izmjena Krivičnog zakonika

branka
V
lada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim je, između ostalog, predviđeno izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, kao i posebna okolnost za odmjeravanje kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje.

Usvojen Predlog izmjena Krivičnog zakonika
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević kazala je da su izmjenama opšteg dijela Krivičnog zakonika date definicije žrtve, imovinske koristi i mita.

„Proširene još dvije mjere bezbjednosti, i to zabrana približavanja i odaljenje iz stana“, kazala je Lakočević novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je navela da je, u posebnom dijelu Krivičnog zakonika, predloženo dalje unaprjeđenje brojnih postojećih rješenja, kao i uvođenje drugih krivičnih djela.

„To su mamljenje djeteta u cilju vršenja djela protiv polne slobode, protivzakonito zapošljavanje, dogovaranje ishoda takmičenja, manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumentata, trgovina djelovima tijela, oštećenja ozonskog omotača i ometanje pravde“, kazala je Lakočević.

Ona je istakla da je dopunjeno krivično djelo iz člana 266 koje se odnosi na nedozvoljeno bavljenje berzanskom, bankarskom i djelatnošću osiguranja.

Lakočević je navela da su najvažniji razlozi za izmjene i dopune Krivičnog zakonika usaglašavanje sa pravnim tekovinama Evropske unije (EU), konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija (UN), pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.

Ona je kazala da se osavremenjavanje opšteg i posebnog dijela Krivičkog zakonika vrši na osnovu dobre prakse drugih evropskih krivično-pravnih sistema. (Mina)

 

 

Portal Analitika