Društvo

VUJOVIĆ: Pojedini mediji duboko zašli u kršenje profesionalnih normi

1804rankovok
I
zvršni sekretar Medijskog Savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović saopštio je da su pojedini crnogorski privatni  mediji zašli u zonu kršenja osnovnih profesionalnih normi i Kodeksa novinara time što, kako navodi, javnost zasipaju informacijama o navodnim zloupotrebama i malverzacijama na predsjedničkim izborima.

VUJOVIĆ: Pojedini mediji duboko zašli u kršenje profesionalnih normi
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je, u saoptšenju dostavljanom Portalu Analitika, istakao da u kršenju kodeksa prednjače dnevne novine “Dan” i to time što, između ostalog “objavljuju lične podatke građana i ne objavljuju demantije”. On je istakao da je veliki broj ličnih pritužbi građana na rad medija motivisao MSS da reaguje mimo redovnih izvještaja.

- Nakon predsjedničkih izbora, neki crnogorski privatni mediji svakodnevno zasipaju crnogorsku javnost informacijama o navodnim nezakonitostima, zloupotrebama  i malverzacijama vezanim za izborni proces.  Nažalost, umjesto da se profesionalnim novinarskim postupkom pomogne utvrđivanju pune istine, ovi mediji - među kojima izrazito prednjači dnevni list „Dan“ - duboko su zašli u zonu kršenja osnovnih profesionalnih normi i kršenja Kodeksa novinara, prevashodno narušavanjem privatnosti objavljivanjem  matičnih brojeva građana, neobjavljivanjem demantija i potpunim ignorisanjem osnovnog novinarskog pravila da se čuje i druga strana – navodi se u saopštenju Medijskog savjeta za smoregulaciju koje potpisuje Vujović.

On je istakao da MSS smatra da je krajnje neprofesionalno i društveno neodgovorno širenje neistinitih ili neprovjerenih informacija, pogotovu, kako navodi, u ovako politički osjetljivom postizbornom periodu, dok se kroz institucije sistema urtvrđuje osnovanost zvaničnih prigovora.

- MSS osuđuje uređivački postupak lista „Dan“ koji je, u više navrata, objavljivanjem ličnih podataka građana prekršio i zakon i novinarski kodeks, a neosnovanim medijskim konstrukcijama o nezakonitom ponašanju učesnika u izbornom procesu, pojedine građane izložio javnoj osudi. Objavljujući  neprovjerene činjenice, bez profesionalne obaveze da utvrdi  njihovu vjerodostojnost ovaj list je oklevetao i uvrijedio veliki broj ljudi koji su učestvovali u izbornom procesu. Promovisanje prakse da je u novinarstvu sve dozvoljeno ako cilj opravdava sredstvo može dovesti do konskvenci koje nemaju nikakve veze sa autentičnom misijom novinarstva – navodi se u Vujovićevom saopštenju.

Izvršni sekretar MSS – a kazao je da je u vremenu od 7. aprila Medijski savjet za samoregulaciju primio niz ličnih pritužbi građana na rad medija, prvenstveno na uređivačku politiku lista „Dan“ .

- Broj ovih žalbi kojima su povrijeđena osnovna građanska prava, motivisao je MSS da reaguje mimo redovnih izvještaja, smatrajući da je ova pojava uzela maha i da obični građani ne smiju da trpe posljedice i da budu žrtve senzacionalističke uređivačke politike ili politički ostrašćenog novinarstva  - saopštio je Vujović.

On je poručio da MSS ovim putem želi da osudi ovakvu vrstu novinarstva, koja “ne samo da nije profesionalna i zakonita, već predstavlja otvorenu manipulaciju sa javnošću zarad interesa koji nemaju ničega zajedničkog sa novinarstvom i slobodom izražavanja”.

- Podsjećamo da su “za novinara  činjenice neprikosnovene, a njegova obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu. Glasine i pretpostavke moraju se nedvosmisleno naznačiti kao takve…Obaveza novinara je da dopuni nepotpunu i ispravi netačnu informaciju, pogotovo onu koja može naškoditi, pridržavajući se, pri tom, pravila da ispravka mora biti istaknuta na odgovarajući način” – poručeno je u saopštenju.

Portal Analitika