Kultura

„Dobro drvo“ Gradskog pozorišta na 11. festivalu Pozorište Zvezdarište

1804zvezdariste
P
redstava Gradskog pozorišta Podgorica „Dobro drvo“ koju je po tekstu Šel Silverstejn režirala Lidija Dedović, biće sjutra izvedena u takmičarskoj konkurenciji  11. Pozorišta Zvezdarišta, u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu, u 17 časova.

„Dobro drvo“ Gradskog pozorišta na 11. festivalu Pozorište Zvezdarište
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analtika iz tog teatra, u konkurenciji za nagradu prestižnog Festivala pozorišta za djecu koji će večeras biti otvoren, nalazi se 12 naslova.

Olivera Viktorović, selektorka Festivala, istakla je da su se za učešće prijavila 32 teatra za djecu iz osam država: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Bugarske, Izraela i Italije.

- Ako bismo tražili nekakvu karakteristiku ovogodišnje teatarske ponude, ono što je tematski zajednički imenitelj je povratak bajci, za razliku od prethodnih nekoliko godina kada su dominirale predstave namijenjene tinejdžerima, a zasnovane na pričama iz surovog okruženja u kojem mladi odrastaju... Zaodjenuti u bajkovite klišee, gdje se dobro i zlo, oholost i dobrota, strast i ravnodušnost, sukobljavaju na mnogo bezbolniji način, problemi se ipak otvaraju, ali i rješavaju. A djeca nasmijana izlaze iz pozorišta, vjerujući u ljepotu života – smatra Viktorović, i dodaje da je 12 naslova odabrala „čvrsto vjerujući da će publika biti zadovoljna izborom“.

Podsjećamo, u predstavi igraju Julija Milačić, Milivoje Obradović i Vjera Nikolić. Dramatizaciju je uradila Jelena Milošević, scenografiju Dijana Vučinić, koreografiju Slavka Nelević, kostimograf je Maša Pejović, kompozitor Vjera Nikolić, a pisac songova Dejan Đonović.

Osim „Dobrog drveta“, na 11. Pozorištu Zvezdarištu biće još izvedeni: „Pinokio“ Kruševačkog pozorišta, „Ljepotica i zvijer“ niškog Pozorište lutaka, „Kraljevsko novo odijelo“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda, „Mrvice iz dnevnog boravka“ Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba, „Trnova Ružica“ užičkog Narodnog pozorišta, „Carev zatočnik“ Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, „Pinokio“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, „Princeza u zamku duhova“ beogradskog Pozorištanca „Puž“, „Mali Muk“ Pozorišta mladih iz Sarajeva, „Bajka o vitezu bez konja“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, i „Labudovo jezero“ Pozorišta za djecu iz Kragujevca.

Portal Analitika