Društvo

Ukrajinci žele da obogate turističku ponudu Crne Gore

1804-Sastanak-Gvozdenovic-S
A
mbasadorka Ukrajine u Crnoj Gori, NJ.E. Oksana Sljusarenko je informisala ministra turizma i održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da će delegacija najistaknutijih turističkih poslenika iz Ukrajine uskoro boraviti u posjeti Crnoj Gori, saopštila je PR služba Ministarstva.

Ukrajinci žele da obogate turističku ponudu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju, koju će činiti  predstavnici Državne agencije za turizam i rizorte, predstavnici Asocijacije lidera turističke privrede, direktori turističkih preduzeća, predstavnici najvećih ukrajinskih turoperatora i poslovnih saveza doći će u posjetu u cilju uspostavljanja intezivnije saradnje, jačanja komunikacije naše privrede sa ukrajinskim turoperatorima i razvoju pojedinih vidova turizma, poput zimskog, vjerskog i sportskog.

Na sastanku ambasadorka Sljusarenko i ministar Gvozdenović su istakli neophodnost korišćenja potencijala za saradnju dvije zemlje u oblasti turizma, posebno uzimajući u obzir da Crna Gora ukrajinskim turistima predstavlja novo atraktivno tržište. Zaključili su da je u cilju bolje promocije i animiranja što većeg broja turista potrebno preduzeti dodatne promotivne aktivnosti, imajući u vidu prije svega zimski turizam i zimsku turističku ponudu sjevera, jer ukrajinski turisti pokazuju najviše interesovanja upravo za ovaj vid turizma.

Oni su razgovarali i o nastavku saradnje dvije zemlje kroz osnivanje Mješovite grupe Crne Gore i Ukrajine, u kojoj bi sa strane Crne Gore bili uključeni predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i drugih ministarstava.

Ambasadorka je upoznala ministra sa inicijativom za otvaranje filijale ukrajinske asocijacije vazdušnih balona i škole za pilote u nekoliko crnogorskih gradova, što bi moglo biti dodatna turistička atrakcija koja će obogatiti turističku ponudu Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Takođe su razgovarali  i o saradnji Crne Gore i Ukrajine u dijelu edukacije i stručnog osposobljavanja kadrova iz oblasti turizma, kroz programe na ukrajinskom Univerzitetu i posredstvom mnogih van-univerzitetskih programa stručnog osposobljavanja.

Ambasadorka Sljusarenko i ministar Gvozdenović su naglasili važnost produžetka bezviznog režima između Crne Gore u cilju povećanja broja turističkih dolazaka u pred i postsezoni.

Tokom protekle godine Crnu Goru je posjetilo 48 742 turista iz Ukrajine, što predstavlja porast od 30,4 % u odnosu na 2011. godinu.

Portal Analitika