Društvo

Vučinić: U Srbiji se vlast može promijeniti, ali ne i politika negiranja Crnogoraca i CPC-a

10Stevo-Vucinic-3ok
U
Srbiji se može promijeniti vlast, ali ne i generalna politika koja u kontinuitetu negira Crnogorce kao naciju, crnogorski jezik, kulturu i Crnogorsku pravoslavnu crkvu i ima za cilj stvaranje pretpostavki za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji, kaže za Portal RTCG podpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Vučinić: U Srbiji se vlast može promijeniti, ali ne i politika negiranja Crnogoraca i CPC-a
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić je reagovao na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kazao da Crnogorska pravoslavna crkva ne postoji i da oni koji zatiru srpstvo u Crnoj Gori u tome neće uspjeti.

„Poslovica da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, po ko zna koji put, potvrdila se i u ovom slučaju”, naveo je Vučinić u izjavi za Portal RTCG.

Vučinić podsjeća da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nedavno u Podgorici izjavio da CPC i SPC moraju da povedu dijalog i riješe crnogorski crkveni spor.

- Očito, tu izjavu mu je iznudila briselska administracija i nije bila iskaz njegovog političkog bića. Svi koji su se nakon jedne takve, nesumnjivo, razumne izjave ponadali da će novo srpsko rukovodstvo napraviti otklon od dosadašnje nerazumne državne politike Srbije koja odriče pravo postojanja dvoma južnoslovenskim narodima pravoslavne vjere, Crnogorcima i Makedoncima, kao i obično bili su u krivu, saopštio je Vučinić.

On kaže da je beogradska politika uvijek bila i biće uperena protiv crnogorskih nacionalnih i državnih interesa.

- Beogradskim centrima moći lokalni Srbi služe kao instrument za izlazak Srbije na Jadran, a lokalnim Srbima Srbija je sredstvo za rješavanje koristoljubivih i trgovačkih ciljeva, ponekad i osvetničkih koji svi zajedno nemaju ništa zajedničko sa nacijom, moralom i domoljubljem, ističe Vučinić.

On smatra da je sinoćna izjava predsjednika Srbije u direknoj vezi sa aktuelnim dešavanjima na crnogorskoj političkoj sceni.

- Opozicija se osokolila, očito podstaknuta od tajnih i javnih centara moći iz Srbije koji su, naravno, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika republike Srbije, i nada se da će napokon vaninstitucionalnim sredstvima uspostaviti političku dominaciju u zemlji i konačno riješiti crnogorsko pitanje u korist Srbije i Republike Srpske, saopštio je Stevo Vučinić.

Portal Analitika