Društvo

MANS podnio krivične prijave protiv 14 osoba

164mans
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas krivične prijave protiv 14 osoba, među kojima je i ministar Suad Numanović, zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i povrede slobode pri glasanju u Pljevljima, javlja MINA.

MANS podnio krivične prijave protiv 14 osoba
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju MANS-a navodi se da su oni zloupotrebili službeni položaj i povrijedili slobodu pri glasanju protivzakonitom kupovinom glasova u Pljevljima, kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada.

Navodi se da je prijava je podnijeta protiv Numanovića, ministra za ljudska i manjinska prava, direktora Centra za socijalni rad Pljevalja i člana Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u tom gradu Jusa Asanovića, kao i zaposlenog u istom Centru Ermina, Nuhanovića.

“Takođe, prijavom su obuhvaćeni i lokalni aktivisti DPS-a u Pljevljima Joka Đačić, Vanja Sokić,Dragoljub Mazalica, Sead Vesnić, DraganTošić, Dušan Knežević, Rade Strunjaš, Nada Borović, Abdulah Šulović, Sadik Bulut i Amer Hadžalić, koordinatori mjesenih odbora DPS-a Pljevalja”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su naveli, da je Numanović, kao tadašnji ministar rada i socijalnog staranja, obezbijedio da se uoči oktobarskih parlamentarnih izbora, pljevaljskom Centru za socijalni rad prebaci novac koji je odobren za isplatu jednokratnih socijalnih pomoći, a za koji se sumnja da je korišten za kupovinu glasova na terenu.

U saopštenju se navodi, da su Analitičke kartice Centra za socijalni rad u Pljevljima pokazale su da su sa računa te ustanove podignute dvije velike sume za isplatu socijalnih naknada u ukupnom iznosu od 19.750 eura.

“U posebnom Zapisniku o primopredaji novčanih sredstava, koji su potpisali koordinatori DPS-a,pominje se upravo ovaj iznos, odnosno precizira se da Ermin Nuhanović 19.750 EUR predaje jednom od koordinatora DPS-a Joki Đačiću”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u posebnom dokumentu sadržan spisak predsjednika mjesnih odbora DPS-a i iznosi koje su preuzeli kao zaduženje za dalju podjelu novca koji je Nuhanović predao, a sve na ime jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne pomoći, uz svojeručne potpise kao potvrdu da su preuzeli novac.

Iz MANS-a su saopštili da je tako predsjednica mjesnog odbora Golubinja-Gimnazija Vanja Sokićpreuzela 1,7 hiljada EUR, predsjednik i potpredsjednik mjesnog odbora Golubinja-Osnovni sud Dragoljub Mazalica i Sead Vesnić su zajedno zadužili 1.450 EUR, dok je predsjednik mjesnog odbora Golubinja-Školski centar Dragan Tošić preuzeo 1.950 eura.

“Predsjednik i potpredsjednik mjesnog odbora Golubinja-Rudnik uglja Dušan Knežević i Ranko Despotović zajedno su preuzeli 950 EUR, a predsjednik mjesnog odbora “Salko Aljković” Nada Borović “zadužila” je tri hiljade EUR”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su naveli da u najveće iznose za podjelu novca dobili su predsjednik mjesnog odbora Moćevac - Jalija Abudal Šulović 3,4 hiljade eura, predsjednik mjesnog odbora Centar-banka Amer Hadžalić 3.250 EUR i predsjednik mjesnog odbora Moćevac-Lokalni putevi Sadik Bulut 3.100 eura.

Dodaje se da je taj novac dalje dijeljen na terenu po posebnom, internom spisku birača DPS-a, u kojem je taksativno navedena pripadnost mjesnom odboru, zatim na kojem biračkom mjestu građanin glasa, ali je sadržana i posebna kolona koja se odnosi na “vrstu pomoći”.

“Takođe, tužilaštvu je dostavljen i dio posebnih spiskova o isplatama do kojih je došao Istraživački centar MANS-a o blizu 100 osoba iz pljevaljske opštine koji su dobili po 50 EUR kao jednokratnu socijalnu pomoć i to su potvrdili svojim potpisima. Sva ta lica se paralelno nalaze u internom spisku birača DPS-a”, navodi se u saopštenju.

 

Iz MANS-a su podsjetili da Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti jasno propisuje da se jednokratne socijalne pomoći mogu isplatiti samo po osnovu obrazloženog zahtjeva, pri čemu ne postoji fiksni iznos pomoći koja se dodjeljuje, već se ona utvrđuje na osnovu pojedinačnih potreba socijalno ugroženih osoba.

Portal Analitika