Društvo

Potpisan sporazum o izmirenju toplog obroka i regresa za 2010. godinu

1704sscgminfinok
D
anas je u Ministarstvu finansija Sporazum o izmirivanju potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka i regresa za 2010. godinu  potpisan je danas u Ministarstvu finansija.

Potpisan sporazum o izmirenju toplog obroka i regresa za 2010. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz tog  resora, u  ime Vlade Crne Gore sporazum je potpisao ministar Radoje Žugić dok su potpisnici u ime zaposlenih čije se zarade finansiraju iz budžeta generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore i predsjednici reprezentativnih granskih sindikata.

“Potpisivanjem sporazuma su se stvorile pretpostavke za isplatu potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka i regresa u toku 2010. godine.  Sporazumom je definisano da se isplata potraživanja izvrši u tri istovjetne mjesečne rate, u iznosu od po 51,44 eura (uz obračun poreza i doprinosa), i to uz isplatu majske, junske i julske zarade za 2013. godinu. U cilju izbjegavanja eventualnih troškova sudskih postupaka, potpisnici sporazuma su se obavezali na saradnju u postupku rješavanja radnih sporova, na način što će uputiti zaposlene da predmetno potraživanje ostvare pred Agencijom za mirno rješavanje sporova”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je potpisivanju sporazuma prethodio dogovor Ministarstva finansija i predstavnika reprezentativnih granskih sindikata da se definiše model isplate potraživanja zaposlenih po osnovu naknade za topli obrok i regres iz 2010. godine i time izbjegne praksa da sudovi po ovom pitanju, donose različite odluke, te da se na ekonomičniji i efikasniji način riješe predmetna potraživanja.

 

Portal Analitika