Društvo

Humana misija polaznica "Princeze Ksenije"

1604princezaks
B
aletska škola „Princeza Ksenija“ i Klinički centar Crne Gore najavili su danas zajednički projekat „Svi u istom životu“, a zatim su polaznice škole za najmlađe pacijente izvele varijacije iz klasičnih baletskih djela.

Humana misija polaznica "Princeze Ksenije"
Portal AnalitikaIzvor

- Projektom „Svi u istom životu“ želim da svima približimo umjetnost koju njeguje naša škola, jer umjetnost mora da komunicira, kao i da ostvarimo našu uzvišenu i plemenitu misiju, kako i sam naziv kaže. Ovaj projekat smatram posebnim, jer su na sceni solidarnost i sve što nas čini osjetljivim ljudskim bićima. Projekat će trajati tokom aprila i maja. Obići ćemo sve dječije bolnice sve punktove gdje su djeca u ovakvim okolnostima okružena pažnjom i brigom medicinskog osoblja, koje svoj posao - i u otežanim uslovima - drže na nivou za svako poštovanje - kazala je Vanja Pantović, direktorica baletske škole „Princeza Ksenija“.

Polaznice su danas izvele odlomke iz djela poput „Uspavane ljepotice“, „Don Kihota“, „Kopelije“, „Rajmonde“, za koje je koreografije osmislila Katja Petrovska.

- Balet, kao odraz ljudske duše, koji ima svrhu da prenese najljepša osjećanja i prikaže svu raskoš pokreta ljudskog tijela, pronaći će put do duše i tijela svakog djeteta koje se u ovom trenutku bori za najdragocjenije što čovjek ima, a to je zdravlje. Ova razmjena energije i ljubavi biće korisna za sve, jer ljubav se može sačuvati sam ako se daruje i može se darivati samo ako se prima - naglasila je dr Danojla Dakić, direktorica Instituta za bolesti djece.

Pored sponzora škole OTP CKB, projekat „Svi u istom životu“ podržalo je i Ministarstvo kulture, a „Princeza Ksenija“ je planirala njegovu realizaciju u još pet crnogorskih opština: Cetinju, Baru, Kotoru, Nikšiću i Bijelom Polju.

- Ovo je nadasve human projekat i vjerujemo da će i pacijenti i osoblje medicinskih institucija uživati u izvođenju malih balerina, čija će ljepota pokreta i gracioznost izmamiti osmijehe i na trenutak učiniti da zaborave na svoju bolest i okruženje. Odgovornost prema zajednici i pojedincima je spona koja veže CKB i baletsku školu „Princeza Ksenija“. Zajedničkim naporima nastojimo da uvijek budemo inovativni, drugačiji i prvi u onome što radimo kako u redovnom poslovanju tako i u oblasti društvene odgovornosti. Ovaj nadasve humani projekat je upravo pokazatelj takvog pristupa. CKB će nastaviti da ulaže u zdravlje i obrazovanje djece kroz brojna sponzorstva i donacije čime potvrđuje svoju posvećenost okruženju u kome posluje - naglasila je ovom prilikom Maja Vukčević, direktorica Korporativnog sekretarijata OTP CKB.

Portal Analitika