Region

File: Izvještaji o napretku Srbije i Kosova odloženi zbog sjutrašnjeg sastanka

1604file
E
vropska komisija danas nije usvojila izveštaje o napretku Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija, pošto čeka na ishod sjutrašnjeg sastanka premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, prenosi Blic izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

File: Izvještaji o napretku Srbije i Kosova odloženi zbog sjutrašnjeg sastanka
Portal AnalitikaIzvor

Poslije sastanka u Strazburu, File je pozvao lidere Srbije i Kosova da iskoriste istorijsku priliku koja je pred njima, „jer je to u interesu njihovih građana, u interesu i Srbije i Kosova, Zapadnog Balkana i čitave EU“. File je rekao da je Evropska komisija danas usvojila samo izveštaj o Makedoniji.

Evropski komesar je istakao da dijeli „jasna očekivanja“ visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da će biti moguće rješenje i sporazum na sjutrašnjem sastanku premijera Srbije i Kosova, pošto je Eštonova bila s njima u kontaktu i zakazala sastanak.

On je objasnio da će Evropska komisija izvještaje o Kosovu i Srbiji ponovo razmotriti u svjetlu mogućeg sporazuma Beograda i Prištine, o čemu će u ponedjeljak u Luksemburgu mišljenje razmijeniti i šefovi diplomatija EU, dok će konačnu odluku o pregovorima sa Srbijom i Kosovom donijeti vođe EU, na junskom samitu.

Foto: blic.rs

Portal Analitika